Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Donald Trump'ın uygulamaya koymayı planladığı gümrük vergilerine ilişkin endişelerin yatışmasıyla ABD hisse senetleri ve dolardaki kazançların ardından ralli yaptı. Yen zayıfladı ve Hazine tahvilleri, kayıplarına tutundu. 

Japonya'da Topix Endeksi, yüzde 2 kadar yükseldi ve Avustralya, Hong Kong ve Güney Kore hisseleri de yukarı yönde hareket etti. Çin'de küçük ölçekli hisselerdeki olumsuz performans sürüyor. S&P 500 Endeksi, ünlü hedge fonu yöneticisi Ray Dalio'nun ticaret savaşı tehlikesini bir "siyasi gösteri" olarak tanımlamasının ve ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan'ın Trump'ı çelik ve alüminyuma koyacağı gümrük vergilerini yeniden gözden geçirmeye teşvik etmesinin ardından ikinci günde de yükseldi. 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.90'ın hemen aşağısında seyretti. 

Trump'ın Perşembe günü yapmış olduğu gümrük vergisi açıklaması, küresel piyasalarda kargaşaya yol açtı. Yine de, konuya ilişkin endişeler, Trump'ın açıklamalarının en ciddi korumacı politikalara yansımayacağı spekülasyonu ile yatışıyor. Trump, önde gelen Cumhuriyetçi politika yapıcılarının küresel ticaret düzenini altüst etmenin ne kadar akıllıca olduğunu halka açık bir biçimde sorgulamaya başlamasına rağmen twitter hesabından yaptığı açıklamalarda korumacı duruşunu korudu. 

Bir yandan, Batı Teksas  Petrolü (WTI), Libya'nın en büyük petrol sahasında üretimin durmasının arzın sıkılaşarak ve küresel aşırı arzın önüne geçilmesine destek olacağı spekülasyonuyla yükseldi. 

Piyasalar

*Japonya'da Tokyo saatiyle 13:54'te Topix Endeksi yüzde 1.5, Nikkei 225 Endeksi ise yüzde 2 yükseldi.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi, yüzde 1.1 kazanç sağladı.

*Güney Kore'de Kospi Endeksi, yüzde 1.4 tırmandı.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi, yüzde 1.4 yükseldi. Shangay Bileşik Endeksi, yüzde 0.2 kazandı.

*S&P 500 endeks vadelileri, fazla değişmedi. Gösterge, Pazartesi gününü yüzde 1.1 yükselişle tamamladı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 1.2 tırmandı. 

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yatay seyretti.

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.1 yükseldi ve 1.2347'ye çıktı.

*Yen, yüzde 0.1'lik bir düşüşle 106.29 dolara indi ve Pazartesi günkü kayıplarını genişletti.

*ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.88'de yatay seyretti.

*Batı Teksas Petrolü (WTI), Pazartesi günü elde ettiği yüzde 2.2'lik kazançların ardından yüzde 0.2 yükseldi ve varil başına 62.67 dolardan işlem gördü.

*Altın, yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,323.29 dolara çıktı.