Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:00'de güncellendi)

Hisse senetleri, ABD'de tarım dışı istihdamın Şubat ayında beklenenden daha hızlı artması ve yatırımcıların Amerika ile Kuzey Kore arasındaki sürpriz görüşme planları ve Trump'ın gümrük vergilerini artırmasına ilişkin endişeleri hazmetmeleri ile birlikte yükselirken, ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti.

ABD endeks vadeli kontratları ve Stoxx europe 600 Endeksi, verilerin öte yandan ABD'de ücretlerin beklenenden daha az yükseldiğini göstermesine rağmen yukarı yönde hareket etti. Dolar kazançlarını geri verdi. Erken saatlerde, Asya hisse senetleri, ABD ve Kuzey Kore liderlerinin mayıs ayında toplanarak daha önce benzeri görülmemiş bir zirve gerçekleştirme planlarına ilişkin haber ile yükseldi. Yen, yatırımcıların bazı güvenli liman niteliğindeki varlıklardan çıkması ile birlikte düşerken, tahvil faizleri yükseldi. Ham petrol yükseldi, ancak ABD kaya petrolü üretiminin artmasından kaynaklanan kaygılardan dolayı üst üste ikinci haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi.

ABD aylık istihdam verileri karışık bir tablo ortaya koydu ve Fed'in bu ayın ilerleyen dönemlerinde faizleri gözden geçirmeye hazırlandığı bir dönemde para politikasının görünümünü muğlak hale getirdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile buluşma davetini kabul ettiğini duyurması, nükleer silaha sahip diktatörlüğe bağlı jeopolitik endileşerin azalmasına yardımcı olması ile birlikte, Asya seansında risk iştahını artırdı. ABD-Kuzey Kore zirvesine ilişkin haberler, Çin'in ABD'nin gümrük vergilerini artırmasına karşılık "güçlü" tedbirler alacağına ilişkin uyarıyı gölgeledi.

Diğer taraftan, Meksika pesosu ve Kanada doları, her iki ülkenin de ABD ek vergilerinden muaf tutulacağının açıklanmasının ardından güç kazanırlen, Norveç kronu, Şubat ayı enflasyonunun merkez bankasının hedefinin üzerine çıkması sonrası yükseldi. Bitcoin 9,000 doların altına indi ve 2 Şubat'tan bu yana en kötü haftalık performansına öneldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle:

*Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı 15 Mart'a kadar devam edecek ve aynı zamanda Ulusal Hak Kongresi 20 Mart'ta sonlanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi new York saati ile 08:36'da yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu ve üst üste beş gün yükselerek bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.7 artarak bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 tırmanarak yükselişini beşinci güne taşıdı ve bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

*Japonya'da Topix Endeksi, Hong Kong'da Hang Seng Endeksi, Güney Kore'de Kospi Endeksi ve Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi sırasıyşa % 0.3, % 1.1, % 1.1 ve % 0.3 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.2309 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.3842 seviyesine çıktı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.6 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaparak 106.82 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi iki baz puan ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 2.87'ye tırmandı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 0.63 seviyesine çıktı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi ü. baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 1.474'e çıktı.

*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.053'e indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.1 yükselerek varil başına 60.77 dolara çıktı.

*Altın yüzde 0.4 gerileyerek ons başına 1,316.94 dolar ile son dört haftanın en düşük seviyesine indi.

*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.5 tırmanarak ton başına 6,869.50 dolara çıktı.


(17:00'de güncellendi)