Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Cuma günü açıklanacak aylık tarım dışı istihdam verisi önem arz etse de, piyasalarda, Fed'in politika normalleşmesinde getiri eğrisinin gerisinde kalıp kalmadığına ilişkin risklere dair ipucu verecek Şubat ayı toplantısı izlenecek. 

Maaş baskılarının kuvvetlendiğini işaret eden Ocak ayı istihdam rakamlarının ardından, piyasa katılımcıları, işsizlik oranına ve ortalama saatlik kazançlardaki artış hızına odaklanacak. 

Şubat ayında ortalama saatlik kazançlarda ılımlılaşma beklenirken, Bloomberg ekonomistleri, istihdamda beklentinin üzerinde bir artış ve işsizlik oranında yeni bir döngüsel düşük seviye gerçekleşeceği tahmin ediliyor. 

Tarım dışı istihdam verisinden ne beklenmeli?

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, tarım dışı istihdamda Ocak ayındaki 200,000'lik artışın ardından Şubat ayında 205,000'lik bir artış öngörüyor. Bloomberg Economics ise 225,000 seviyesinde artış tahminini koruyor. 

Bloomberg Economics'in beklentilerin üzerindeki bu tahmininde, Şubat ayı ADP istihdam rakamlarının getirdiği yukarı yönlü risk etkili olduğu söyleniyor. ADP'nin açıkladığı veriye göre, Şubat ayında istihdam, 235,000 seviyesinde artış göstermişti. 

ABD'de işsizliğin Ekim-Ocak döneminde gelmş olduğu yüzde 4.1 seviyesinden yüzde 4.0'a inmesi öngörülürken, ortalama saatlik kazançlarda ise yüzde 0.2 artış bekleniyor. Bu beklentinin geçmesi durumunda, ortalama saatlik kazançlardaki yıllık artış Aralık ayındaki seviye olan yüzde 2.7'ye inmiş olacak. Bloomberg Economics'in bu rakamdaki tahmini ise yüzde 0.1  artış yönünde.