Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

 Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım Bloomberg HT'ye konuk oldu.

Kredi notlarının düştüğü bir ortamda yabancı kaynak bulmakta sıkıntı yaşayıp yaşamadığı sorusuna Yıldırım "Kaynak bulmakta zorlanmadığımız gibi, fonlama maliyetlerimiz düştüğü için spread'lerimizde yüzde 20'ye varan indirim yaptık. Bu koşullarda bile çok daha uygun şartlarda finansman sağladık ve buradaki maliyet avantajımızı da süratle ihracatçımıza yansıttık. Yurt dışında Türkiye ekonomisine olan inanç gerçekten güçlü. " yanıtını verdi.

"2018'DE 46 MİLYAR DOLAR KAYNAK SAĞLAYACAĞIZ"

Bu yıl 46 milyar dolar kaynak sunmayı planladıklarını söyleyen Yıldırım konuya ilişkin "2017'de ekonomi %7'nin biraz üzerinde büyüdü, ihracat %10'un üzerinde büyüdü. Bu sene kendimize 46 milyar dolarlık hedef koyduk. Bunun 28 milyar dolarını kredi olarak kullanacağız. Roadshow programındaki maksadımız bilançoda % 36 - %37 seviyesinde olan orta ve uzun vadeli kredileri %40'a çıkartmak" değerlendirmesini yaptı.

- ÜÇÜNCÜ ROADSHOW AVRUPA'DA  

Eximbank'ın roadshow'larını değerlendiren Yıldırım "Japonya roadshow'u son derece başarılı oldu. ABD'de de yatırımcılarla biraraya geldik, üçüncü roadshow programını da Nisan veya Mayıs'ta Avrupa'da yapacağız" diye konuştu.

Geçen yıl TL kaynağının tamamını KOBİ'lere yatırdıklarını belirten Yıldırım bu sene de KOBİ'lere ilave 5 milyar Türk Lirası kredi kullandıracaklarını belirtti.

"AVRUPA'DAKİ TÜRK MARKALARIYLA TOPLANTI YAPMAK İSYİTORUZ"

Markalaşma ve marka satın almayla ilgili destekleri olduğunu belirten Yıldırım "Ancak bunlar toplam işlem hacmimizin içerisinde çok fazla değil. Önümüzdeki mayıs ayında Avrupa'da faaliyet gösteren Türk markalarıyla desteklerimizden daha fazla yararlanmaları için toplantı yapmak istiyoruz" dedi.

Bu çalışmanın Londra'da başladığını belirten Yıldırım "Avrupada ve diğer bölgelerde olabilen markalarımız için böylesi çalışma başlattık. Kapsamlı bir toplantı yapacağız..Yılın 2. yarısında marka kredileri konusundaki desteklerimizin anlamlı olduğu görülecektir" diye konuştu