Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tarım dışı istihdam Şubat'ta 313 bin artarak beklentiyi aşarken ortalama saatlik ücretler aylık %0.3'ten %0.1'e, yıllık %2.8'den %2.6'ya geriledi. Uzmanlar veriyi ve piyasaya etkisini değerlendirdi.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy istihdam ve ücret verisinin piyasaya karışık sinyal verdiğini söyledi.

Aksoy konuya dair "Tarım-dışı istihdam verisi oldukça güçlü gelse de, aylık ücret enflasyonu beklentilerin altında açıklandı. %0.2 gelmesi beklenen aylık enflasyon %0.1 olarak açıklandı. Yıllık ücret enflasyonu ise %2.8’den %2.6’ya yavaşladı.
Güçlü tarım-dışı istihdam verisi ücret enflasyonunun önümüzdeki aylarda artabileceği kaygılarıyla doları ve ABD 10-yıllık tahvil faizlerinde yükselişi güçlendirecek türden. Fakat ücret enflasyonunun beklentilerden zayıf gelmesi ise bu varlıklarda tersi etki yapacak cinsten.

Veri sonrası aslında sırasıyla bu etkileri görüyoruz. Önce ilki, sonra ikincisi ve daha sonra tekrar ilki. Hangi etkinin galip gelebileceğini söylemek henüz mümkün görünmüyor. Karışık veri nedeniyle piyasa hareketleri oldukça volatil. Bu etkilerin hangisinin galip geleceğini önümüzdeki saatlerde birlikte göreceğiz.  Temkinli olmakta yarar görünüyor." ifadesine yer verdi.

PİYASAYA YANSIMASI

Ak Yatırım ise verinin istihdamda aşırı ısınmanın devam ettiğine işaret etse de enflasyonda belirgin bir yükseliş görülmediğini kaydetti.

Kurum yolladığı notta "Baz etkisi nedeniyle enflasyonda düşüş yanıltıcı olabilir. Veri anahatlarıyla dolar hafif negatif hisse senetleri ve ons altın pozitif . Ancak Fed’i 3 faiz artırımından vazgeçirecek (hatta 4’e revize etmesini bekliyoruz.) bir veri değil. Euro/Dolar paritesi 1,2440 üzerine atmadığı sürece dolarda güçlenme trendi bozulmayabilir." ifadelerini kullandı.