Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Noorcm Yurtiçi Piyasalar Satış Müdürü Mert Yılmaz, Piyasa Hattı programına konuk oldu.

Yılmaz, "Cari açığın beklentilerin üzerinde gelmesinden öte ardı ardına 7 milyar doları aşan aylık veriler halinde gelmesi ve Şubat ayında bu açığın daha da yükseleceğinin öngörülmesinin ve Moody's'in not indirimi konusundaki cari açık ve kırılganlıklar konusunda yapmış olduğu atıfın özellikle yabancı yatırımcı nezdinde bir miktar karşılık bulduğu gibi okudum bu durumu" dedi.

Mert Yılmaz, "Nereden bakarsanız bakın aylık 7 milyar dolarlık bir cari açık büyük bir açık, yıllıklandırılmış hali 51.6 milyar dolar ve bence daha önemli olan tarafı GSYİH içinde yüzde 6'ya varmış olması. İktisatçılar bilirler ki bunun 4 ve üzeri artık biraz alarm bölgesidir ki o oranın üzerindeyiz. Zaten Türkiye'nin dış finansman ihtiyacı ve dış konjonktürden kaynaklı bu finansmana ulaşımda zorluk değil belki ancak maliyetinin yükselecek olması gibi bir takım kaygılar olarak değerlendirilebilir" dedi.

Yılmaz, "Türkiye, bundan çok daha büyük nominal manadaki cari açıkları finanse etti ancak finansman kalitesiyle ilgili bozulma var. Burada Türkiye'nin Amerika ve AB ile olan ilişkileri de bu finansmanın sağlanması konusunda bir miktar kaygıyı kendi içinde barındırıyor olabilir. Fakat temel problemin dış finansmana ihtiyacı olan ülkelerle ilgili bir kaygı olduğunu düşünüyorum. Şu eleştiriyi yapmalıyız, Türkiye büyürken cari açık veren bir ülke. Çünkü üretmek için hatta ihracat yapmak için ara maddeyi ve hammaddeyi ithal etmek zorundasınız. Türkiye bu büyüme ya da üretim modelini değiştirmeli" şeklinde konuştu.