Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, 12-15 Mart 2018 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirdiği temaslarda önemli düşünce kuruluşlarının başkanları, iş dünyası liderleri ve Demokrat ve Cumhuriyetçi partinin önde gelen isimleri ile bir araya geldi.
 
Yakın zamanda gerçekleşen McMaster-Kalın, Tillerson-Çavuşoğlu görüşmelerinin ardından iki ülkenin birbirini daha iyi anladığı, temkinli, ancak olumlu seyreden bu süreçte gerçekleştirilen görüşmelerde, ikili ilişkilerin güncel durumu hakkında fikir alışverişinde bulunulurken ekonomik ilişkilerin daha iyiye gitmesinin ABD çevrelerinde de memnuniyet yarattığını gözlemlediğini belirten Yalçındağ, THY ve Boeing arasında imzalanan 7 milyar dolarlık anlaşma ve GE CEO’sunun Ankara’yı ziyaretinin siyasi gündemde kısırlaşan ekonomik ilişkilere kazandırdığı ivmenin ABD iş çevrelerinde memnuniyet yarattığı belirtti.
 
Türk çelik sektörü ABD’nin müttefiği

New York ve Washington’da yaptığı temaslarda Türkiye’yi yakından ilgilendiren aluminyum ve çeliğe getirilen tarifeler hakkında Türk iş dünyasının taleplerini aktaran TAİK Başkanı Yalçındağ, bu kapsamda, Türkiye’nin uygulamanın dışında kalması için lobi çalışmalarına hız verdiklerini söyledi.
 
Yalçındağ, Başkan Trump'ın ABD çıkarlarını gözetmesinin önemli bir önceliği olduğunu anladıklarını, ancak  uluslararası müttefiklerin de çözümün bir parçası olduğunun bilinmesi gerektiğini, Türk çelik sektörünün böyle bir müttefik olduğunu temaslarında dile getirdi.
 
Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olan Türkiye’nin ABD’ye yatırım yapan en hızlı büyüyen ülkelerden birisi olduğunu, korumacı eylemlerin Amerika'da daha fazla yatırımı teşvik etmeyip uzaklaştıracağı konusunda uyarılarda bulundu. Temaslarında tüm küresel çelik ürünlerinin aynı olmadığını, Türk çelik sektörünün Amerika'daki büyük enerji projeleri için önemi kanıtlamış petrol ve doğal gaz nakil hat borularında kullanılan “uzun çelik” ürünler konusunda uzmanlaştığını belirtti.
 
ABD uzun çelik ithalatının yüzde otuz ikisinin (yılda 1,6 milyon ton) Türkiye menşeli olduğuna dikkat çeken Yalçındağ, Türk çeliğinin büyük Amerikan projeleri için kritik bir önemi olduğunu da temaslarında dile getirdi.
 
Yalçındağ, bu sene 37’incisi düzenlenecek olan ve Washington’da gerçekleşen ATC-TAİK Ortak Yıllık Konferansı’nın altyapı planlamaları hususunda TAİK’in karşı kanat kuruluşu Amerikan Türk Konseyi (ATC) Başkanı General James L. Jones ile bir araya geldi.
 
Washington’da gerçekleşen Yıllık Konferansın hemen akabinde New York’ta gerçekleştirilmesi planlanan 9. Türkiye Yatırım Konferansı için de potansiyel ortaklarla görüşen TAİK Başkanı, “Amerikalı yatırımcılar nezdinde Türkiye hakkında ciddi bir iştah gözlemliyoruz,” dedi. Türkiye’deki iş fırsatların ABD’de tanıtılmasının çok önemli olduğu söyleyen Yalçındağ, bu konuda bir boşluk gördüğünü belirtti ve “kendimizi daha iyi anlatmamız gerekiyor,” dedi.
 
Türkiye-ABD Ekonomik İlişkileri

Dünyanın en büyük ekonomisi ve pazarı olan ABD ile Türkiye’nin 1985’te yaklaşık 1.5 milyar dolar olan dış ticaret hacmi, bugün 19 milyar dolara yaklaşmakta. Türkiye’nin 5. en büyük ihraç pazarı olan ABD’ye ihracatımızın, toplam ihracatımız içerisindeki payı %4,4’tür. Türk firmalarının ABD pazarındaki payı ise sadece binde 3’tür. Her iki ülkenin dünya ile ticaret ve yatırım rakamları dikkate alındığında; mevcut potansiyellerinin henüz istenilen seviye ulaşmadığı görülmektedir. Buna rağmen, son bir yılda ABD’ye ihracatımız ciddi bir ivme kazanarak %32 arttı. 2017 yılında ABD’ye ihracat rekoru 8.6 milyar ABD doları ile kırıldı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi rekoru 20 milyar ABD doları ile 2011 yılında yakalanmıştı. 2017 yılı ticaret hacmi ise 17.3 milyar ABD doları idi. Ticaret rakamları haricinde, ABD, Türkiye’de yatırım gerçekleştiren en büyük ikinci yabancı yatırımcıdır. Türkiye ticaret faliyetlerinin yarısını ABD ve Avrupa Birliği ile gerçekleştirirken, çektiği doğrudan yabancı yatırımların üçte ikisini de bu ülkelerden almaktadır. Türkiye ise, ABD’ye yatırım yapan ülkeler arasında en hızlı büyüyen 9. ülkedir.