Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, perakende satış verisinin beklenmedik bir biçimde düşmesiyle dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'nin tüketici harmacalarında yavaşlama endişelerini artması ve buna bağlı olarak ABD hisselerinde görülen ani düşüşün ardından değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi ikinci günde de geriledi ve Hong Kong saatiyle 09.51'de yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu. Japonya'da Topix endeksi, makine ve bankacılık hisselerinin başı çekmesi ve yenin değer kazanması ile yüzde 0.7 düşüş kaydetti. Güney Kore'de Kospi Endeksi, yüzde 0.4 gerilerken, Hang Seng Endeksi yüzde 0.8 gerileme gösterdi. S&P 500
Endeksi Şubat ayı ABD perakende verisinin beklenmedik bir biçimde 3 aydır art arda gerileme göstermesinin ardından, üçüncü günde de kayıp verdi ve dünyanın en büyük ekonomisinin tüketici harcamalarının gerilediği sinyalini güçlendirdi.

Sydney merkezli CMC Markets Asia Pacific Pty. Ltd.'da şef stratejist Michael McCarthy, "Asya Pasifik bölgesinin, ABD perakende satış verisinin hayal krııklığı yaratmasının ardından daha fazla hisse senedi satışlarıyla karşı karşıya kalması olası" diyerek, "Veri
uyuşmazlıkları, piyasa için anahtar bir mesele. Çin sanayi üretimi Şubat ayında yüzde 7.2 yükseldi ancak ABD enflasyon ve tüketici rakamları beklentileri karşılamadı" dedi. Asya Pasifik Endeksi, bu çeyrekte yüzde 2.3 yükselerek, beş çeyrektir art arda kazanca yöneldi.

Piyasalar

*Topix endeksi yüzde 0.7, Nikkei 225 yüzde 0.8 geriledi.

*Hang Seng Endeksi yüzde 0.9 ve Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.1 düşüş keydederken, Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 yüzde 0.4 gerilerken, Yeni Zellanda'da S&P/NZX 50 yüzde 0.1 yükseldi.