Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kurda son haftalarda yaşanan dalgalanmalar piyasaların bir numaralı gündem maddesi olmaya devam ediyor. Son dönemde özellikle cari açık ile enflasyondaki bozulma ve Moody's'in sürpriz not indirimiyle negatif ayrışan kur geçen hafta cuma gecesi uluslararası piyasalarda 4.0361 ile tarihi zirve seviyeye yükselmişti.

Bu hafta boyunca da 4 seviyelerine yakın seyir izleyen kur dün 4.01'e kadar yükselmiş, akşam saatlerinde ise 3.93'e kadar gerilemişti. Doların 4 TL'nin üzerinde kalıp kalmayacağı merak konusu.

LİRA 3 ÇEYREKTİR NEGATİF AYRIŞIYOR  

Türk Lirası 3 çeyrektir benzerlerinden negatif ayrışıyor. 2018'in birinci yarısını tamamlıyoruz. Gelişen ülke para birimleri bu çeyrekte dolar karşısında değer kazanırken Türk Lirası bu çeyreği negatif ayrışmayla sonlandırıyor.

Doların 10 para birimine karşı seyrini izleyen Bloomberg Dolar Endeksi birinci çeyrekte %3'e yakın değer kaybetti. Gelişen ülkelerin para birimleri ilk çeyrekte dolar karşısında yaklaşık %2 değer kazandı.

2017'nin 4. çeyreğinde dolara karşı %5'in üzerinde değer kaybeden TL 2018'in ilk çeyreğini de %4'ün üzerinde değer kaybıyla tamamlıyor.



"Dolar/TL 'DE ANA RESİM DEĞİŞMEZ"

QNB Finans Invest Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu Bloomberg HT'ye kurda düşüşün bir miktar daha devam edebileceğini, ancak ana resimde değişiklik beklemediklerini belirtiyor.

Kudaloğlu "Dün yabancı girişiyle tahvil faizlerinde geri çekilme gördük, kurda da onun etkisiyle bir gevşeme oldu. Her ne kadar TL dün benzer ülke paralarına göre iyi performans sergilese de enflasyon ve cari açıkta riskler devam ediyor. TL'nin ana resimdeki görünümünde ve kırılganlığında çok önemli değişiklik beklemiyoruz." ifadesini kullanıyor.

Kudaloğlu önümüzdeki günlerde doların 3.90'a kadar gevşeyebilecğeini ancak 3.90'ı aşağı kırdıracak bir gelişme görünmediğini söylüyor. .

Gelecek haftaki enflasyon verisinin kritik olacağını belirten Kudaloğlu "çift hanede kalıcı olacak mı göreceğiz. Enflasyon görünümü olumsuz oldukça ve cari açıkta yükseliş devam ettikçe TL'de belirgin kalıcı toparlanma beklemiyoruz. Ama kısa vadede olumlu havayla bir miktar daha toparlanma olabilir" değerlendirmesini yapıyor.

BLOOMBERGHT.COM ANKETİ: DOLAR 4'ÜN ÜZERİNDE KALICI OLUR

İnternet sitemizde "Dolar/TL 4 seviyesi üzerinde kalıcı olur mu?"sorusunu yönelttiğimiz ve 7 bin 197 kişinin katıldığı anketin sonucuna göre katılımcıların %70'i doların 4 TL üzerinde kalıcı olacağına inanıyor.