Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, Asya'da erken saatlerde hisse senetlerinde görülen rallinin etkisini yitirmesinin ardından aşağı yönde hareket etti. İşlem hacmi, tüm dünyada birçok piyasanın Paskalya tatili dolayısıyla kapalı olmasından dolayı düşük kaldı. ABD doları hafifçe geriledi ve ABD Hazine tahvil faizleri yükseldi.

Amerikan hisse senetleri, Standard & Poor's 500 (S&P 500) ve Dow jones endekslerinin 2015'ten bu yana ilk çeyrekd öenm kayıplarını gerçekleştirmelerinin ardından Nisan ayına gevşek tonda başlayacak gibi görünüyor. Nasdaq 100 vadeli kontratları, ABD Başkanı Donald Trump'ın haftasonu Amazon.com Inc.'ye ilişkin eleştirilerini yenilemesinin ardından tekrar düştü. Trump, Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, online alışveriş devi Amazon'un gerçek maliyetlerini (ve vergileri) ödemesi gerektiğini kaydetti. Volatilite göstergesi Cuma gününe göre yükseldi.

Japonya, Çin ve Güney Kore'de işlem gören hisse senetleri, erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi gün sonuna doğru aşağı döndü. Yen, traderların Başbakan Shinzo Abe'nin kabinesine yönelik desteğina rttığını gösteren kamuoyu anketini hazmetmeleri ile birlikte sakin seyretti. Güney Kore wonu dolar karşısında, bölgedeki tansiyonun daha da düştüğüne ilişkin işaretlerle birlikte son üç yılın en güçlü seviyesine tırmandı. Euro fazla değişmesi ve sterlin yukarı yönde hareket etti.

Yatırımcılar, küresel hisse senetlerinin iki yılı aşkın sürenin en kötü çeyrek dönem performansını göstermesinin ardından yılın ikinci çeyreğinde savunma havasında giriyor. Şubat ve Mart aylarında, artan dış ticaret geriliminden teknoloji hisselerindeki satışlara, bir dizi endişe verici gelişmeden dolayı volatilite arttı. Bu hafta dikkatler, Salı günü açıklanacak olan ABD imalat sektörü verisi ve işsizlik oranının 2000'den bu yana en düşük seviyesine indiğini göstermesi beklenen Cuma günkü ABD istihdam verilerinde olacak. Traderlar ayrıca ABD'nin Çin'den yapılacak ithalata uygulayacağı ek gümrük verilerine ilişkin gelişmeleri de takip edecek.

Javelin Wealth Management'ın kurucusu ve CEO'su Stephen Davies Pazartesi günü Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Faizlerin halen göreceli olarak düşük kalması ve negatif reel getiriler sağlaması ile birlikte, eğer nakitte kalacaksanız, hisse senetlerinin getiri cazibesi ve büyüme beklentilerinden dolayı, hisse senetleri en iyi alternatif gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI), üç çeyrek üst üste düşüş gösterdikten sonra varil başına 65 doların üzerine tırmandı. Bitcoin tekrar 7,000 doların üzerine çıktı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Aralarında İngiltere, Avustralya, Kanada ve Avrupa'nın büyük kısmının olduğu bazı önemli piyasalar Paskalya tatili dolayısıyla kapalı.

*ABD'de Pazartesi günü imalat PMI ve ISM imalat verileri açıklanacak.

*Avustralya Merkez Bankası Nisan ayı politika kararı Salı günü açıklanacak.

*New York Fed Teminatlı Gecelik finansman Faizi uygulamasını başlatacak.

*Hindistan Merkez Bankası Nisan ayı politika kararı Perşembe günü açıklanacak.

*ABD'de Cuma günü istihdam verileri açıklanacak. İşsizlik oranının, beş ay üst üste yüzde 4.1 seviyesinde kaldıktan sonra Mart ayında düşüş göstermesi bekleniyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadelileri Londra saati ile 11:35'te yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu.

*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1'den az düşerek 1.2328 seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.4061 seviyesine çıktı ve son bir haftada ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Tahviller

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi ve yüzde 2.76'ya tırmandı.

Emtia

*Altın yüzde 0.5 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek ons başına 1,331.88 dolara çıktı.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.4 yükselerek varil başına 65.20 dolara ulaştı.

(14:30'da güncellendi)