Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Mart ayında 4.0361 ile tarihi yüksek seviyeyi test eden Perşembe günü 4.01 seviyelerinden düşüşe geçerek 3.93'e kadar gerileyen Dolar/TL yeni aya 3.96 seviyelerinde başladı.

Euro/TL hafif artışla 4.88'den, sterlin /TL %0.5 artışla 5.57'den işlem görüyor.
 
HAFTANIN GÜNDEMİ

Yarın içeride açıklanacak Mart ayı enflasyon verisi önemli olacak. TÜFE'nin aylık %0.8 artması, yıllık % 10 ile çift hanede kalması bekleniyor.

ABD'de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi de Fed'in faiz artış patikasını öngörebilmek açısından önemli olacak.

NEGATİF AYRIŞMA SÜRER Mİ?

Türk Lirası geçen hafta gelişen ülke para birimlerinden negatif ayrışarak dolara karşı en fazla değer kaybeden para birimlerinden olmuştu.

Stratejist Sevim Şahin Bloomberg HT'ye TL'nin trend anlamında değer kaybettiğini ve bunu tersine çevirecek bir işaret olmadığını söyledi.

Şahin "Mart ayında kurda yukarı yönlü ivme başlamıştı, geçen hafta sert geri çekilme yaşandı ama bugün az da olsa yönünü yukarı çevirmiş durumda. Kurda 4'ün üzerinde hareketin devam etmesi yarınki enflasyon rakamı ve bu haftaki verilerin etkisiyle olabilir. Gelişen ülke paralana bakınca TL en şanssız para birimlerinden biri. Yıl başından beri %5 civarında değer kaybı söz konusu. Bunu tersine çevirecek bir sinyal ise henüz yok. İçeride kendimize has kırılganlıklar nedeniyle bir süre daha negatif ayrışmaya devam etme ihtimali var gibi gözüküyor" değerlendirmesini yaptı.

İSTİHDAM ETKİSİ

Ak Yatırım yolladığı bir notta istihdam verisinin piyasaya çok fazla etkisi olmayabileceğini belirtiyor. Kurum tarafından yollanan notta "ABD Mart ayı tarım dışı istihdam verisinin (piyasa beklentisi ortalama saatlik ücretlerde %0,3, tarım dışı istihdamda 189 bin kişi artış) ücret bacağında ABD’de aşırı ısınan ekonominin ilk sinyallerini görme olasılığımız giderek artıyor. Saatlik ücretlerde aylık %0,3 veya üstünde bir artış öngörümüz bulunuyor. Ancak Şubat ayında 313 bin kişilik istihdam artışından sonra Mart ayında istihdam artışında beklentilerin (189 bin kişi) altında kalınabilir. Sonuç olarak belirgin piyasa etkisi olmayan bir istihdam verisi ile karşı karşıya olabiliriz." ifadesine yer verdi.