Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

 İstanbul Altın Rafinerisi CEO'su Ayşen Esen Bloomberg HT'ye konuk oldu

Altın fiyatlarının bu yıl 1.300 - 1.350 dolar bandında seyrettiğini, yakın vadede de bu seviyelerde kalabileceğini belirten Esen, "Fed'in faiz artış tahminleri çok değişiklik göstermedi. Ama Trump'ın yönetimi gelmesiyle yaptığı açıklama ve planların devreye girmesiyle farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. Trump altyapı yatırımlarından bahsediyor, Çin'e kısıtlamalar getirildi. Kore'yle bir takım gelişmeler oluyor.

Enfasyonun artabileceği, Fed'in faiz artışını 4'e çıkarabileceği beklentileri var. Ama bunların hiçbiri büyük değişiklik yaratacak şeyler değil. Yakın - orta vadede altının ons fiyatı 1.320 - 1.350 dolar bandında ilerleyebilir" yorumunu yaptı.

Esen katma değeri artırmak için rafinasyonun önemli olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin mücevher sektöründe iyi konumda olduğunu belirten Esen "Tüm dünyada 3. sıradayız, neden birinci olmasın? Kuyum sektörümüz ve işçiliklerimiz çok iyi ama yavaş yavaş tasarım konusunda da gelişmemiz gerekiyor." diye konuştu.

YASTIK ALTI ALTIN İÇİN YENİ PROJE

Esen yastık altındaki yaklaşık 200 milyar dolarlık altının ekonomiye kazandırılması için bir projenin de bu yıl hayata geçeceğini belirtti.

Esen konuya dair "Bankacıları da, kuyumcuları da sistemin içine katan, örneğin küçük kasabadaki Ayşe Teyze'nin güvenilir bir kuyumcuya gidip altınını altın olarak verip bankadaki hesabına koyulmasını sağlayacağı bir mekanizmayı bu yıl içinde hayata geçirmeyi arzuluyoruz." dedi.  

Esen projeye güven sağlamış, kısıtlı sayıda kuyumcuyla başlayacaklarını söyledi.