Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik Bloomberg HT'deki Akıllı Para programına konuk oldu.

ABD ile Çin'in ticaret savaşlarını değerlendiren Bilecik "ABD'nin tutumunu anlamak mümkün değil. TTIP'nin rafa kaldırıllması ve alüminyum ve çelik endüstrisinde tarifelerin yükselmesi Çin'e karşı yapılmasına rağmen tüm dünya ülkelerini etkiliyor. Biz maalesef muaf tutulmayan yapı içerisinde kaldık yani Türkiye olarak da ekstra problemimiz var." dedi.

Bilecik Çin'in de bu anlamda adımları olduğunu ama bu durumun "kazananı olmayan bir savaş" olduğunu söyledi. Bilecik "Uzun vadede bakınca korumacılık hiçbir zaman kazanan bir tablo olmamış. Bu dijital iletişimin zaman zaman olumsuz kullanılmasından meydana gelen bir şey. Avrupa'da da bunun örneklerini görüyoruz. Dileğimiz aklı selimin kazanması" diye konuştu.
 
Bilecik 2018 yılında gerek AB'de, gerek dışarıda muhtelif içe kapanma, küresel ticarette oluşan risklere rağmen Türkiye'nin ihracatının dışa açılımdaki en önemli rekabet avantajlarından biri olduğunu söyledi. İhracatta hedeflenen yıl sonu rakamlarına ulaşılıp ulaşılmayacağı sorusuna Bilecik "Mart'ta ihracat rakamlarının arttığını görüyoruz ama bu aslında kriz öncesi normale dönüş rakamları, yani daha almamız gereken bir yol var" yanıtını verdi.

"ENFLASYON %5'İN ALTINA DÜŞÜRÜLMELİ"

Yüksek faizin yatırım ortamını negatif etkilediğini belirten Bilecik "ama bizim net görüşümüz; enflasyonun mutlaka makul oranlara çekilmesi gerektiği.. Kurdaki dalgalanmalar, dış dünyadaki gelişmelerin yanı sıra enflasyon da önemli. Enflasyon %5'in altına düşürülmeli" dedi.

Yatırım ortamının iyileştirilmesi için her alanda reform yapılması gerekliliğinin altını çizen Bilecik "istihdam, vergi, toplumsal cinsiyet eşitliği, hukukun üstünlüğü gibi konularda reform kelimesini sıkça kullanmalıyız." ifadesini kullandı.