Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rus rublesinde ABD'den gelen en sert yaptırımlar sonucu görülen sert satışlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya'ya "hazır ol" diyerek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in rejim güçlerini koruma taahhüdünde bulunduğu Suriye'ye füze saldırılarında bulunacakları uyarısında bulunmasının ardından yoğunlaştı.

Suriye'de kimyasal silahların kullanıldığı iddiaları üzerine ABD'nin askeri harekata girişeceği iddiaları Moskova'da piyasaları sarstı. Rusya para birimi ruble dolar karşısında 16 ayın en düşük seviyesine inerken, yerel para cinsinden tahvillerin faizleri yılın en yüksek seviyelerine tırmandı.

Trump, Çarşamba günü Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, "Rusya Suriye'ye fırlatılacak füzelerin tümünü düşüreceğini tahhüt etti," dedi ve "Hazır ol Rusya, zira füzeler ghelecek, hoş, yeni ve 'akıllı' olanları. Gaz kullanarak kendi halkını öldüren ve bundan zevk duyan bir Hayvan ile ortak olmamalısınız" açıklamasında bulundu.

ABD Hazinesi'nim Cuma günü uygulamaya başladığı yaptırımlar milyarder Oleg Deripaska'nın sahibi olduğu metal devi United Co. Rusal'ı vurdu.

Ruble dolar karşısında Moskova saati ile 14:08'de yüzde 2.7 düşerek 64.705 seviyesine indi. 10 yıl vadeli Ruble cinsinden tahvillerin faizi 8 baz puan yükselerek yüzde 7.67'ye çıktı. Rusya'nın dolar cinsinden tahvillerinin sigorta primleri (CDS) 7 baz puan artarak 156 çıktı ve Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü.