Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Olası bir ticaret savaşı, Fed'i zayıf ekonomik büyüme ile yükselen fiyatlar arasında tercih yapmaya zorlayabilir.

ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi, ithal çelik ve alüminyum üzerinde bazı dost ülkelerin hariç tutulacağı yeni gümrük tarifesinin yanında, Çin mallarına 150 milyar dolarlık ek önlem gündeme getirdi.

Yüksek ve geniş ölçekli tarifeler, ithal mallarının fiyatını yükseltebilir ve ABD enflasyonunu destekleyebilir; bununla birlikte eş zamanlı olarak ekonomik faaliyeti azaltabilir.

Fed'in Mart toplantısına ilişkin Çarşamba günü yayınlanan tutanaklara bakıldığında yetkililerin ticaret politikalarına ilişkin belirsizliğin ABD ekonomisi için aşağı yönlü risk oluşturduğu endişesi görülüyor.

Fed yetkililerine göre ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasına dair endişeler, gümrük tarifelerinin fiyatlar üzerinde oluşturacağı tek seferlik desteği gölgede bırakıyor. Ne de olsa enflastonun etkisi, petrol fiyatlarının 2011'deki artışına benzer olabilir.

Minneapolis Fed araştırma birimi direktörü Mark Wright, “(Gümrüm tarifelerinin) Şu ana kadar politikalarımızı etkileyecek kadar büyük bir değişikliğe neden oluğ olmayacağı net değil. Enflasyon üzerindeki etkisi büyük bir ihtimalle tek seferlik, bu nedenle enflasyonu orta ve uzun vadede etkilemesini beklemeyiz. Bizim için en büyük endişe ekonomi üzerindeki etkileri.” dedi.