Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, Batılı güçler Suriye Devlet Başkanı Esad'ın Damascus yakınında düzenlediği kimyasal saldırıya tepki gösterirken ABD'nin Suriye'ye askeri harekat düzenlemesi için seçenekleri değerlendiriyor. 

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ve Trump'ın ulusal güvenlik ekibinin diğer üyeleri, Çarşamba günü görüştü. Bunun öncesinde, Trump, Rusya'yı, müttefiki Suriye'nin "füze yağmuruna uğrayacağı" konusunda Twitter üzerinden uyarmıştı. Trump, tweetinde, şu ifadeyi kullandı: "İnsanları kimyasal gaz ile öldüren ve bundan keyif alan bir hayvan ile ortak olmamalısınız!"

Trump, yine de, Esad'a ne şekilde karşılık verileceği konusunda henüz bir karar almadı. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee, Trump'ın son günlerde birkaç önemli müttefik ile görüşmekte olduğunu belirtti. 

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Trump'ın vereceği yanıtta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile işbirliği yapacağı belirtilirken, İngiltere Başbakanı Theresa May ise, bu konuda şüpheleri olduğunu belirtti. May kabinesi, kimyasal saldırıya İngiltere'nin vereceği yanıtı görüşmek üzerine Perşembe günü olağanüstü toplanacak.

Trump'ın yorumları, savaşa ilişkin halihazırda endişe duymakta olan yatırımcılara baskı yaptı. Petrol fiyatları, New York piyasasında üç yıldan daha fazla bir sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Suriye'de askeri birlikleri bulunan Türkiye'de ise lira, rekor düşük seviyeye inerken BİST 100 Endeksi, kazançlarını geri vererek yüzde 1.3 düştü. Suudi Arabistan hisse göstergesi, kayıplarını genişletti.