Bloomberght
Bloomberg HT Haberler TCDD ile Siemens'ten yüksek hızlı tren sözleşmesi

TCDD ile Siemens'ten yüksek hızlı tren sözleşmesi

TCDD, açtığı yüksek hızlı tren ihalesinde en uygun teklifi veren Siemens ile 10 yeni Velaro yüksek hızlı tren için 340 milyon euroluk sözleşme imzaladı

Giriş: 13 Nisan 2018, Cuma 13:27
Güncelleme: 13 Nisan 2018, Cuma 13:29

Siemens ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), 10 yeni Velaro yüksek hızlı tren için 340 milyon euroluk sözleşme imzaladı.

Siemens tarafından yapılan açıklamaya göre, TCDD, açtığı yüksek hızlı tren ihalesinde en uygun teklifi veren Siemens ile 10 yeni Velaro yüksek hızlı tren için sözleşme imzaladı.

Bedeli yaklaşık 340 milyon euro olan sözleşme, 3 yıl süreyle trenlerin bakım, onarım ve temizlik işlerini de kapsıyor. Sözleşme ile Türkiye Velaro filosundaki tren sayısı da 17'ye çıktı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Siemens Ulaşım Sistemleri Bölümü Üst Yöneticisi (CEO) Sabrina Soussan, Velaro ailesinin büyümeye devam ettiğini belirterek, "Velaro, kapasitesi ve konforu sayesinde, yüksek hızlı trenler için bir kıstas olmayı sürdürmektedir. Tren, tüm güçlü özelliklerini Türkiye'de tam olarak kullanabilmektedir ve bunu halihazırda günlük işletimde kanıtlamıştır. Amiral gemisi konumundaki bu trenimiz, burada yüzde 99 emre amadelik oranıyla çalışmaktadır." değerlendirmelerini yaptı.

Velaro trenleri 9 ülkede

TCDD, Mayıs 2013'te sonuçlanan ihaleyle Siemens'ten Velaro D yüksek hızlı tren setini temin etti. Bu amaçla ürün hattından bir Velaro alınarak, Türkiye'de işletilmek üzere tasarlandı. Bu tren, Mayıs 2015're Ankara ile Konya arasında yolcu hizmetine başladı.

Aynı tarihlerde TCDD, yine açtığı ihaleyi kazanan Siemens ile 6 ayrı sekiz vagonlu yüksek hızlı tren için ikinci bir sözleşme imzaladı. Yedi trenden oluşan Velaro filosu, Ankara'yı Konya ve Eskişehir'e bağlarken, yolculu işletmede bugüne kadar 5 milyon kilometreden fazla mesafe katetti.

Uluslararası pazar için geliştirilen Velaro trenleri İspanya, Fransa, Almanya, İngiltere, Belçika, Rusya, Çin, Türkiye ve en son olarak da Hollanda'da faaliyet gösteriyor.

Bu arada Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından alınan bilgiye göre, hızlı tren setlerinin, sözleşmenin imzalanmasından 15 ay sonra teslim edilmesi bekleniyor. Setlerle ticari seferlerin de 2 yıl içinde başlaması hedefleniyor.