Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD-Rusya arasındaki gerilim, jeopolitik riskler, azalan risk iştahı, yurt içinde şirket borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin haberlerle geçen hafta 4.1934'e kadar yükselen dolar yeni günde 4.07'ye kadar geriledi. MHP Lideri Bahçeli'nin erken seçim yapılmalı çağrısıyla kur yeniden yönünü yukarı çevirdi ve 4.1266'ya kadar yükseldi. Akşam saatlerinde ise 4.09'a gevşedi.

Euro erken saatlerde %0.2 düşüşle 5.05'de seyrederken daha sonra 5.10'u aştı. Dolar endeksi de bugün %1 ekside.

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan kurda 4.1330 seviyesine dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı;

"Gün içinde 4,1330 bariyeri üzerindeki kalıcı hareketler, algıyı biraz daha değiştirecek ve kurdaki çıkışların daha da güçlenmesine imkan tanıyabilir. Aksi takdirde yani 4,1330 seviyesinde baskı görmesi durumunda ise son çıkışın tepkisi izlenebilir."

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's dün yolladığı notta Lira'da rekor düşüşünün kredi notu açısından negatif olduğunu bildirdi.




"AYNI ANDA DEĞER KAYBI NORMAL DEĞİL"

Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar Bloomberg HT'ye aynı anda Rusya, İran ve Türkiye'de kurlarla ilgili atağın olmasının çok normal olmadığını söyledi. Salar "makro ekonomik verilerimizde son birkaç ayda istediğimiz gibi gitmeyen sonuçlar görüyoruz. Enflasyonda baz etkisiyle gerileyeceğiz diye düşünüyorduk, o marjı sağlayamadık.

Diğer taraftan cari açıkta yüksek rakamlar gördük, bu da istediğimiz rakamlar değil. Makro ekonomik taraf çok destekleyici görünmüyor ama aynı anda Rusya, İran ve Türkiye'de kurlarla ilgili atağın olması çok normal değil. Yaklaşık 3.5-4 yıldır TL'nin düzenli değer kaybını gerektiren makro ekonomik bir durum olduğunu zannetmiyorum" diye konuştu.

"4.20'LER AŞIRIYDI"

İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise geçen hafta ulaşılan 4.20'li seviyelerin aşırı olduğunu belirterek "O momentum uzun süre sürdürülecek bir hareket değildi. O nedenle bir düşüş tahmin ediliyordu, biz şu an onu yaşıyoruz. Ancak hala tehlike var. Suriye hala bir risk, kurda oynaklıklar olabilir ama yeni risk oluşmadıkça yeni zirveler olmayacaktır" yorumunu yaptı.

"ERDOĞAN: KUR SAVAŞI İLAN ETTİLER"

Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü konuşmasında finans sektörüne seslenerek "Kalktılar bu ara bize kur savaşı ilan ettiler. Ne ilan ederseniz edin, avucunuzu yalarsınız avucunuzu ama buradan bir şey daha söylüyorum; ey finans sektörünün içerisinde olanlar, bizi kur, şu, bu bunlarla tehdit etmeye kalkmayın, bu ülkede yaşam hakkı bulamazsınız. Bak bu kadar açık söylüyorum çünkü bize kur savaşı, finans sektörüyle böyle bir müdahale, adeta bu memlekete ihanettir. Ona fırsat veremeyiz." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım da ekonomiye yönelik tedbirler almaktan sakınmayacaklarını belirtti.

Bugün yurt içinde kuru etkileyecek önemli bir veri akışı bulunmuyor. ABD'de konut başlangıçları ve sanayi üretim verileri izlenecek.