Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Önümüzdeki hafta piyasalarda traderların ve yatırımcıların mercek altına alacağı gelişmeler şöyle;

1) Fed kararı

Fed politika yapıcıları, Mart ayında faiz artırmalarının ve bu yıl için en az iki 25 baz puanlık faiz artışının daha görünürde olduğunu işaret etmelerinin ardından 1-2 Mayıs'ta toplanacak. 

Fed'in bu hafta faiz artırması, olası görülmüyor. Piyasalar, Haziran, Eylül ve Aralık ayları için faiz artışı fiyatlamasında bulunuyor. Yine de, enflasyona ilişkin endişeler ve artan borçlanma maliyetleri, ABD'de 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizini dört yılı aşkın bir süredir ilk kez yüzde 3 seviyesinin üzerine taşıdı. 2 yıllıkların faizi ise 2008 krizinden bu yana görülmemiş bir seviye olan yüzde 2.50'ye çıktı.

Fed'in özellikle piyasa beklentilerinden daha agresif bir şekilde sıkılaşması durumu, 2 yıllıkların faizini yıl sona ermeden yüzde 2.75'lere taşıyabilir. 

2) Avrupa verileri

Euro Bölgesi ekonomik verilerinde son dönemde gerçekleşen yumuşama, bu yıl piyasalar için sürpriz oldu. Yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası'nın izlediği politikanın etkilerini değerlendirirken bu hafta açıklanacak verilerin önemi büyük.

Bölgede Çarşamba günü birinci çeyrek büyüme verisi, Perşembe günü ise enflasyon rakamları açıklanacak. 

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, geçtiğimiz hafta bölge ekonomisinde büyümenin ılımlılaştığını kabul etti. Önümüzdeki hafta açıklanacak verinin de bu yönde gelmesi, Avrupa Merkez Bankası'nı sıkılaşma planlarını ertelemeye itecek. Bu da, Avrupa tahvil faizlerinin ve euronun düşebileceği anlamına geliyor.  

3) Asya PMI rakamları

Asya'da dış ticaret açığı olan ekonomiler, üç buçuk yılın en yüksek seviyelerine ulaşan petrol fiyatları karşısında zor bir dönemden geçiyor. 

Filipin Pesosu ve Hint Rupisi, Ocak ayındaki yüksek seviyelerinden yüzde 5 civarında geri çekildi. Analistler, bu ülkelerde faizlerin beklenenden daha erken bir tarihte artabileceğini öngörüyor. 

Önümüzdeki hafta Asya'da açıklanacak PMI anketleri ve enflasyon verileri, bölge ekonomilerinin daha yüksek ABD tahvili faizleri ve petrol fiyatlarında gerçekleşmesi olası olan artış karşısında yeteri kadar güçlü olup olmadıklarını gözler önüne serecek. 

4) Güçlü dolar ve yüksek ABD tahvili faizleri

Gelişen piyasalar, dolardaki ve ABD 10 yıllıklarının faizindeki eş zamanlı yükselişten olumsuz etkileniyor. 

ABD'de beklentinin üzerinde gelen birinci çeyrek büyüme verisi, Fed'in önümüzdeki hafta düzenleyeceği toplantı için zemini hazırladı. Yatırımcılar, dolar ve Hazine tahvili faizlerindeki hareketleri yakından izleyecek.

Reuters