Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisseleri haftanın en düşük seviyesine geriledi. Dolar, yatırımcılar Fed'in enflasyon hedefine ulaşsa bile faiz artışında hızlanmama sinyalini değerlendirmesiyle yükseldi. S&P 500, Fed kararı açıklandıktan sonra hafif yükseldikten sonra, seasın düşük seviyesine yakın kapattı.

Hisseler, Fed'in sıkılaşmayı artırmasıyla enflasyonun daha da ısınmasına izin vereceği endişeleriyle birlikte, işlemlerin son saatlerinde düştü. Dolar diğer büyük birimleri karşısında güçlendi.

Merkez Bankası yetkilileri enflasyonun yüzde 2'ye yükselmesine müsade edeceklerinin sinyalini vermiş olabilir. Principal Global Investors kıdemli ekonomisti Robin Anderson, "Bu haftanın verileri enflasyonun yüzde 2 seviyesine yaklaştığı gösterdi. Bu ayarlama, tahmin edildiği gibi, Fed'in enflasyon hedefi tarafından basitçe onaylanmasıdır. Enflasyon yüzde 2'nin altına doğru yaklaşıyor. Bu dil, Fed'in yüzde 2 üzerine biracık çıkmasına izin verebileceğine işaret ediyor" dedi.

Sterlin ve euro düşüş kaydetti. Gelişen piyasa hisseleri ve para birimleri genel anlamda düştü. Altın ve petrol Fed sonrası yükseldi. İşlemlerin erken saatlerinde madencilik, otomotiv ve teknoloji hisseleri bu haftanın en yüksek kazancına doğru Stoxx Europe 600'ün yükselişini desteklemişti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Euro Bölgesi üretici fiyatları verileri Perşembe günü açıklanacak.

*Avrupa Komisyonu, aralarında büyüme, enflasyon, borçlanma ve açık projeksiyonlarını da içeren ilkbahar ekonomik tahminlerini açıklayacak.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin Nisan ayında, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, önceki aya nazaran yükselmesi ve işsizlik oranının yüzde 4'e düşmesi bekleniyor.

*Kar sezonu devam ediyor. Cuma günü HSBC Holdings Plc finansallarını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi New York saatiyle 16:00'da yüzde 0.7 düştü.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 yükseldi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi ve 5. günde de artış kaydetti.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 1.5 yükseldi ve 3 ayın en yükseğine çıktı.

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi haftalık en yüksek kaybını yaşadı ve yüzde 1 düştü.

Para Birimleri

* Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

*Euro yüzde 0. düştü ve 1.1941 dolardan işlem gördü.

*Sterlin yüzde 0.4 ve Japon yen'i yüzde 0.1 değer kaybetti.

Tahviller

*10 yıllık Hazine tahvili getirileri 1 baz puan yükseldi ve yüzde 2.97'den işlem gördü.

*Almanya 10 yıllıklar 2 baz puan arttı ve yüzde 0.58'e çıktı.

Emtia

*Batı Teksas Petrolü (WTI) yüzde 0.7 yükseldi ve 2 haftanın en yükseğine çıkarak varil başına 76.73 dolardan işlem gördü.

*Altın yüzde 0.1 yükseli ve ons başına 1,304.55 dolara çıktı.