Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:35'te güncellendi)

Dolar Perşembe günü, yatırımcıların dikkatlerini Fed'den uzaklaştırmaya başlayıp küresel ticaretin görünümüne çevirmeleri ile birlikte son dönemdeki kazançlarının bir kısmını geri verdi. ABD endeks vadeli kontratları kazancını geri verirken, Avrupa'da hisse senetleri Asya hisselerini takip ederek düştü.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi , ABD'nin üst düzey yetkililerinin Beijing'de dış ticaret görüşmelerine katılmak için Çin'e ulaşmaları ile birlikte düştü ve dolar Ocak ayından bu yana en yüksek seviyelerinden geriledi. Euro, Avrupa'da enflasyonun Nisan ayında beklenmedik bir şekilde zayıflamasına karşın değer kazanırken, sterlin siyasi kargaşadan ve orta karar çıkan PMI verisinden fazla etkilenmeyerek hafifçe yükseldi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500), Dow Jones ve Nasdaq endeks vadeli kontratları, erken saatlerdeki yükselişlerin ardından geriledi. Avrupa hisse senetleri, dünkü rallinin ardından, telekom ve otomobil şirketlerinin öncülüğünde geri çekilde ve sektörlerin büyük kısmı kırmızı bölgedeydi. Asya'da, Hong Kong hisseleri, Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi Corp.'un 2014'ten bu yana dünyanın en büyüğü olması beklenen ilk halka arzı (IPO) için başvurması ile birlikte diğerlerine göre daha kötü performans gösterdi.

ABD ve Çin arasında dış ticarete ilişkin görüşmeler devam ederken, her iki taraf da beklentileri düşürüyor. Çinli bir yetkili, Beijing'in ileri imalat sanayi programından vazgeçme ve dış ticaret açığını sabit miktarda düşürme konsunda anlaşmaya varma gibi ön koşulları kabul etmeyeceğini söyledi. Amerikalı temsilciler ise, daha önce yaptıkları açıklamada, ilerleme ihtimalinin düşük olduğunu ve tatminkar bir sonuç elde edemezlerse erken dönebileceklerini söyledi.

RiverFront Investment Group Başkanı Michael Jones, Bloomberg TV'ye yaptğı değerlendirmede, "Piyasanın dikkatini çevirdiği konular hakkında düşündüğünüzde --Çin ile potansiyel ticaret savaşı, Nafta'nın dağılması, artan faizler ve elbette büyümede potansiyel yavaşlama-- sanırım üzerinde en fazla durulacak konu dış ticaret ve bu nedenle, piyasa bu konudaki en ufak haber kırıntısına bile çok sert tepki veriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Yatırımcılar ayrıca son Fed toplantısının sonuçlarını da hazmediyor. ABD merkez bankası dünkü toplantısında gösterge faizleri beklendiği üzere değiştirmedi ve kademeli faiz artırımmları hızlandırma konusunda bir işaret vermeksizin, enflasyonun hedefe yakın olduğuınu kaydetti.

Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI), traderların dikkatlerini ABD'nin İran'a olası yaptırımlara ilişkin endişelerden ziyade ABD'de artan ham petrol stoklarına çevirmesi ile birlikte düşmesinin ardından dalgalı bir seyir izledi. Türk Lirası dolar karşısında, enflasyon verisinin beklenenden kötü çıkmasından dolayı rekor seviyelere geriledi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Avrupa Komisyonu, aralarında büyüme, enflasyon, borçlanma ve açık projeksiyonlarını da içeren ilkbahar ekonomik tahminlerini açıklayacak.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin Nisan ayında, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, önceki aya nazaran yükselmesi ve işsizlik oranının yüzde 4'e düşmesi bekleniyor.

*Kar sezonu devam ediyor. Cuma günü Alibaba ve HSBC Holdings Plc finansallarını açıklayacak.

*Avustralya Merkez Bankası Cuma günü çeyrek dönem büyüme ve enflasyon tahminlerini güncelleyecek.

*Berkshire Hathaway Cumartesi günü Omaha, Nebraska'da yıllık hissedarlar toplantısını gerçekleştirecek.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:17'de yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu ve bu bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü işaret ediyor.

*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.05'ten az yükseldi.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 geriledi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez aşağı yönde hareket etti.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.4 düştü ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez geriledi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.7 gerileyerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 düşerek bir haftanın en düşük seviyesine geriledi

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 ile beş haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaptı.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.1969 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.3583 seviyesine çıktı ve bir haftayı aşkın sürenin ilk yükselişini gerçekleştirdi.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 ile üç haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek 109.46 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 2.95 ile iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan ile son bir haftanın en büyük düşüşünü yaparak yüzde 0.56 ile iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 1.457 seviyesine geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü yüzde 0.2 düşerek varil başına 67.77 dolara geriledi.

*Bakır yüzde 1 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek pound başına 3.10 dolar ile son bir haftanın zirvesine ulaştı.

*Altın yüzde 0.5 ile yaklaşık üç haftanın en büyük yükselişini yaparak ons başına 1,311.53 dolara çıktı.

(15:35'te güncellendi)