Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'deki Piyasa Hattı programına konuk olan Nomura Gelişen Piyasalar Ekonomisti İnan Demir enflasyondaki bozulma nedeniyle Merkez Bankası'nın daha kuvvetli bir politika tepkisi vermesi gerekebileceğini söyledi

Demir Nisan ayında tahminleri aşan enflasyon rakamlarına dair "manşet enflasyonda ciddi sürpriz gördük, çekirdek enflasyonda çok hızlı bir bozulma görüyoruz. Nisan'da aylık çekirdek enflasyon mayıs 2008'den beri en yüksek artışı kaydetti. Yıllık bazda da çekirdek enflasyon % 12.2'ye yükseldi." dedi.

Fiyatlama davranışlarında ciddi bozulma olduğunu belirten Demir "Merkez Bankası'nın tepki vermesi gereken en önemli unsur budur. Merkez Bankası'nın şimdiye kadar verdiğinden daha kuvvetli bir politika tepkisi verme ihtiyacı hasıl olmuş durumda." dedi.

Demir, TL'de değer kaybı trendi devam ederse haziran ayı toplantısına kadar bankanın sözel olarak alınabilecek kararlarla ilgili piyasalarda yönlendirme yapması gerektiğini belirtti.

Demir "Uzun süreli bir sessizlik dönemi hazirana kadar TL'deki değer kaybının derinleşmesine yol açabilir, o zaman haziranda verilmesi gereken politika tepkisinin boyutu daha da artacaktır" dedi.

TL'DEKİ NEGATİF AYRIŞMA

Seçim kararının ilk etapta TL varlıklar için kötü algılanmadığını kaydeden Demir, "ama son günlerde TL'ye yönelik algı bozulmaya başladı. Doların değer kazandığı bir konjonktür Türkiye için olumsuz. Enflasyonda hızlı yükseliş, fiyatlama davranışlarının hızla bozuluyor olması ve MB'nin tepkisinin yetersiz olarak değerlendirilmesi TL'de negatif ayrışmaya neden olan en önemli etken" yorumunu yaptı.