Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

JPMorgan ekonomisti Yarkın Cebeci, Türkiye'de Perşembe günü açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen Nisan ayı enflasyon rakamlarının ardından rapor yayınladı.

Cebeci, raporunda, Nisan ayı enflasyon rakamlarındaki yukarı yönlü sürprizin, enflasyon beklentilerinin daha da kötüleşmekte olduğuna yönelik riskin yüksek olduğu anlamına geldiğini belirtti ve “Türkiye'de erken seçime gidilirken hükümetin mali politikasını genişletme kararının, durumu daha da kötüleştirdiği” ifadesine yer verdi.

Rapora göre, JPMorgan, yukarıda belirtilen sebeplerden ötürü, Türkiye için 2018 sonu enflasyon tahminini, yüzde 9.5'ten yüzde 10.8'e yükseltti. Banka, ülkede enflasyonun Temmuz ayında yüzde 12.3'te zirve yapmasını ve Kasım ayına kadar yüzde 12 civarında kalmasını öngörüyor. 2019 yılı sonu tahmini ise, seçimlerin erkene alınmasına bağlı olarak, yüzde 10.5'ten yüzde 9.7'ye revize edildi.

Raporda, TCMB'nin 75 puanlık faiz artışı hamlesinin hem bankanın güvenilirliği hem de lira açısından yeterli olmadığı kaydedildi. JPMorgan, Temmuz ayında 50 baz puanlık faiz artışı yönündeki beklentisini, Haziran ayında 100 baz puanlık faiz artışı şeklinde güncelledi.