Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen Bloomberg HT'de Yatırım Kulübü programında Açıl Sezen'in sorularını yanıtladı.

Piyasalarda son dönemdeki bozulmayı değerlendiren Gürleyen "temeldeki sorun Türkiye'nin sürdürülebilir büyümeden çok daha hızlı gitmesi. Normalde % 3.5 - 4 hızla büyürüz, ekonominin genel dengelerinde bozulma olmaz. Türkiye Hazinesi'nin tahvilleri de son derece cazip. Normalde bu ülkenin kredi riskinin son derece düşük olması ve tahvillere talep olması lazım." dedi.

Hızlı büyümenin ekonomiyi 2 kanaldan vurduğunu belirten Gürleyen, "cari açık artıyor, çevre ülkelerle arada 5 puanlık büyüme farkı var bu da dış ticaret açığı olarak yansıyor, bu kuru bozuyor, kurun bozulduğu ortamda enflasyon yükseliyor. Merkez Bankası faizleri yeterince yükseltemiyor, bu da tahvilleri bozuyor" dedi.

Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın faiz artırımına devam edeceğine yönelik sinyaller vermesi gerektiğini ve kur artışının kontrol altına alınması gerektiğini kaydeden Gürleyen "en azından 75 belki 100 baz puan daha ilave faiz artışına ihtiyaç var. Zaten Türkiye'deki faize bakınca da Merkez'in geride kaldığı görülüyor" dedi.