Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Finansal piyasaların geleceğine yön verecek yeni bir mücadele şekilleniyor. Etrafı uzun zamandan bu yana sorunlarla çevrilmiş Libor (Londra bankalararası faiz oranı), muhtemel varisinin güvenilirliğine dair soruların artmasıyla, dolar cinsinden varlıkların küresel çaptaki baş göstergesi statüsünü koruma savaşı veriyor.

Finans tarihinde benzeri az olan bir çarpışma: Bir köşede kötü bir üne sahip olmasına karşın çeşitli para birimleri cinsinden 370 trilyon dolarlık küresel varlığın göstergesi olan Londra merkezli faizler bulunuyor. Diğer köşede ise ABD Hazine Bakanlığı Araştırma Birimi'nin işbirliğiyle New York Fed tarafından tanıtılan ve JPMorgan Chase & Co. ve Goldman Sachs Group Inc., BlackRock Inc. gibi Wall Street devlerinin dikkat ettiği muhtemelen varisi var.

Jefferies LLC. baş finansal ekonomisti Ward McCarthy, “Londra bankalararası faizini yenisiyle değiştirmek finansal piyasaları etkileyen en temel değişiklik olurdu.” şeklinde görül bildirdi.

ICE Gösterge İdaresi'nin Libor'u canlandırma çabalarının zamanlaması kritik bir dönemde gerçekleşiyor. Libor'un en önemli mirasçı adayı SOFR (Secured Overnight Funding Rate) üzerindeki dikkatler, bazı işlemlerin hatalı şekilde dahil edilmesinin göstergenin geçtiğimiz ayki başlangıcını olumsuz etkilemesinin ardından, giderek artıyor. SOFR'a bağlı vadelilerinin Pazartesi günü Chicago'da işlem görmeye başlayacak olmasıyla birlikte, gösterge faizin güvenilirliğine yönelik daha fazla hasar, benimsenmesi konusunda piyasaların cesaretini kırabilir.