EM MB'ler "taper tantrum"dan beri en zorlu testle karşı karşıya
Gelişen piyasa merkez bankaları, dolardaki güçlü seyrin sürmesiyle birlikte 2013 yılında ABD tahvil faizlerinde görülen yükselişten bu yana en zor testle karşı karşıya
Gelişen piyasa merkez bankaları, 2013 yılında ABD tahvil faizlerindeki artıştan bu yana en zorlu testle karşı karşıya.
Yatırımcıların Fed'in 2019'da da faiz artırımlarını sürdüreceğine ilişkin beklentilerinin artmasıyla birlikte dolar, geçtiğimiz ay gelişen piyasa paralarının çoğu karşısında değer kazandı.
Rusya ve Arjantin gibi ülkelerdeki tahvil satışları, potansiyel alıcıların -ABD gösterge tahvilin faizineki artışla- giderek daha seçici ve talepkar olmasıyla ya iptal edildi ya da ertelendi.
Yatırımcıların bu ülkelerdeki daha hızlı enflasyon ve artan bütçe açıklarına ilişkin beklentileri artıyor.
Politika yapıcılar harekete geçmeye başladı; Arjantin Merkez Bankası, pesodaki satışların önüne geçmek için kısa sürede faizlerde üç kez artırıma giderek yüzde 40 seviyesine çıkardı. Rusya, daha fazla parasal genişleme konusunda frene bastı. Türkiye cari açığını aşağı çekmeye çalışıyor ve Endonezya yerel parayı korumak için döviz rezervini eritiyor.
Gelişen piyasalar üzerindeki baskı, dolar cinsinden borcun artmasıyla birlikte daha da ağırlaşıyor. Dolar, Uluslararası Ödemeler Bankası'na (BIS) göre uluslararası tahvil ihraçlarındaki yüzde 22'lik artışın öncülüğünde 2017'de gelişen ülke paraları karşısında yüzde 10 arttı. Gelişen piyasaların ve orta gelirli ülkelerin beşte birinin borcu GSYİH'sinin yüzde 70'inin üzerinde. Brezilya yüzde 84 ile başta gelirken Hinistan'ın borcu GSYİH'sinin yüzde 70.2'si seviyesinde bulunuyor.
Hindistan Merkez Bankası'nın (RBI) eski başkanı Raghuram Rajan, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği bir mülakatta “Gelişen piyasalarda birikmiş çok fazla kaldıraç var.” dedi.
Singapur'da Maybank Kim Eng Araştırma birimi kıdemli ekonomisti Chua Hak Bin, “Merkez bankaları, satışların sertleşmesi durumunda faiz artırımlarıyla cevap vermek zorunda kalabilir.” dedi.
Uluslararası Finans Enstitüsü'ne göre en kırılgan ülkeler arasında Ukrayna, Çin, Arjantin, Güney Afrika ve Türkiye bulunuyor.
Bloomberg News