Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya para birimleri, tahvilleri ve hisselerinin ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la olan nükleer anlaşmasından çekilmesiyle, petrolde gerçekleşen yukarı yönlü ivme ve Orta Doğu'da tansiyonun yükselmesine bağlı endişelerle düştü.

Petrol, Trump'ın İran'la olan nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamasıyla 2014'ün sonlarından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Trump'ın kararı Orta Doğu'da yeni bir savaş ihtimalinin yükselmesine ve ABD'nin Avrupa ile olan ilişkilerin test etmesine yönelik bir hareket olarak görülüyor.

Singapur ANZ'de Döviz stratejisti Irene Cheung, "Petrol fiyatları, Asya para birimleri için olumsuz olan arz endişelerini ve jeopolitik endişelerle sıçradı" dedi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, bu yılın en yüksek seviyesinde yatay seyrediyor, ABD 10 yıllık tahvil faizi yükselerek yeniden yüzde 3'e yaklaştı. Avustralya Doları bütçeye yönelik kötümserlik havasıyla üçüncü günde de düşerken, Japon Yeni ikinci günde de düştü, Güney Kore Wonu ve Tayland Bahtı Asya para birimlerindeki düşüşe öncülük yaptılar.
MSCI EM Asya Endeksi, iki günlük yükselişinin ardından düştü.

ÇİN
Çin Merkez Bankası (PBOC), günlük yuan fiksingini üçüncü günde de, yüzde 0.09 azalttı.

HİNDİSTAN
ABD Doları /Hindistan Rupisi paritesinde bir ay vadeli uzlaşmalı kontratlar 14 ayın yükseğine çıktı.

ENDONEZYA
Singapur'da Goldman Sachs ekonomisti Nupur Gupta, "Endonezya Merkez Bankası, rupideki kayıpları durdurabilmek için gelecek hafta faiz oranlarını artırabilir" dedi.

TAYLAND
Tayland Bahtı, yabancı fonların 12. günde de hisse satışlarının ardından yaklaşık dört ayın düşüğüne indi.

MALEZYA
Piyasalar bugün seçim nedeniyle kapalı.

TAYVAN
Tayvan Doları, üçüncü günde de düşüşüne devam ederek dolar kaşısında bu yılki kazançlarını sildi.