Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:55'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, dünyanın iki en büyük ekonomisi arasındaki dış ticaret geriliminin azalma işaretleri göstermesi ile birlikte hafifçe yükseldi. Dolar geriledi ve ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 3 seviyesine doğru yükseldi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çinli telekom ekipmanları üreticisi ZTE Corp. ile ABD'li tedarikçileri arasındaki işlemleri bloke etme yönünde daha önceden aldığı karardan geri adım atmasının ardından, teknoloji şirketlerinin öncülüğünde yükseldi. ABD hazine tahvillerinin faizleri yüzde 3 seviyesine doğru yükseldi ve dolar geri çekildi. Euro, kıdemli bir Avrupa Merkez Bankası yetkilisinin ilk faiz artırımının varlık alımlarının sonlandırılmasının ardından yıllar sonra reğiş çeyrekler sonra geleceğini kaydetmesinin ardından yükselirken, Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bu ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Trump'ın ZTE konusundaki şok kararı, Washington'da bu hafta Çinli yetkililerle yapılacak görüşmeler öncesi dış ticaret gerilimlerinin azaltılmasına açık olduğunun bir işareti olabilir. Bir dizi Fed yetkilisi önümüzdeki beş günde konuşma yapacak ve yatırımcılar bu konuşmalarda parasal sıkılaştırmanın hızına ilişkin işaretler arayacak. Avrupa'da siyasi baskılar, İtalyan popülistlerin hükümet kurma planlarını tamamlama aşamasına yaklaşması, İngiltere'nin Brexit konusunda zorlu bir haftaya başlaması ve İsrail'de ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması gibi gelişmelerle birlikte yüksek seviyelerde kalmaya devam edecek.

Diğer taraftan, petrol, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) OPEC'in ABD İran'a yeniden yaptırım getirirse petrol piyasalarında ortaya çıkabilecek açığı dolduracak kapasiteye sahip olduğunu açıklamasının ardından varil başına 71 doların altına indi. Asya piyasalarının büyük kısmı yukarı yönde hareket etti ve Malezya hisse senetleri, geçen haftaki seçimlerde beklenmedik sonuçlar çıkmasından sonraki ilk işlem gününde erken saatlerdeki kayıplarını geri alarak toparlandı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin, dış ticaret görüşmelerinde bulunmak üzere Washington'a Başbakan Yardımcısı Liu He'yi göndermeyi planlıyor.

*Avrupa Birliği baş Brexit müzakerecisi Michel Barnier, Avrupalı bakanlara İngiltere ile görüşmelerin statüsü konusunda bilgi verecek.

*Çin'de Salı günü sanayi üretimi ve perakende satış verileri açıklanacak.

*İngiltere Başbakanı Theresa May, Salı günü gümrük birliğinden ayrılma sonrası için planları görüşmek üzere Brexit kabinesi ile görüşecek.

*ABD'de bu hafta perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri açıklanacak.

*Bu hafta karlarını açıklayacak şirketler arasında Vodafone Group, Home Depot, Credit Agricole, Tencent, Cisco Systems, Burberry Group, Walmart, Vivendi, AstraZeneca, Deere, Fujifilm, Noble Group ve Campbell Soup yer alıyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi New York saati ile 09:31'de yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu.

*Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 yükseldi ve çıkışını altıncı güne taşıyarak üç haftayı aşkın sürenin zirvesine tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düşerek 1,154.96 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 1.1985 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 ile son dört haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.358 ile yaklaşık iki haftanın zirvesine tırmandı.

*İsviçre frankı dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 0.9974 ile yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesini gördü.

Tahviller

*ABD'nin iki yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 2.54'e çıktı ve yükselişini yedinci güne taşıyarak yaklaşık 10 yılın zirvesine ulaştı.

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 2.98'e çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan ile üç haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 0.60 yaklaşık üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Emtia

*Altın yüzde 0.05'ten az yükselerek ons başına 1,318.63 dolara çıktı.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.1 yükselerek varil başına 70.78 dolara ulaştı.

(16:55'te güncellendi)