Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek ay gidilecek erken seçimi kazanması durumunda ekonomi üzerindeki kontrolünü artırma ve para politikasında daha fazla sorumluluk alma yönündeki niyeti, analistlere göre, Merkez Bankası'nın güvenilirliğine ilişkin endişeleri artırdı.

Londra'da Pazartesi günü gerçekleştirilen mülakatta Bloomberg Television'ın sorularını yanıtlayan Erdoğan, seçimlerin ardından Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesiyle birlikte faiz indirimi çağrısına Merkez Bankası'nın kayıtsız kalmamasını beklediğini belirtti. Türk Lirası, Erdoğan'ın açıklaması sonrasında dolar karşısında rekor düşük seviyeye geriledi.

Merkez Bankası'nın güvenilirliğine yönelik endişeleri artırıyor”

Tokyo'da SBI Securities Co.'nun tahvil işlemleri birim yöneticisi Tsutomu Soma, “Erdoğan'ın açıklamaları Merkez Bankası'nın güvenilirliğe dair endişeleri artırdı. Piyasa, hızlı enflasyonu göz önünde bulundurulduğunda ve TL'deki kayıpları durdurmak için, muhtemelen MB'nin faiz artırması gerektiğini düşünüyor.” dedi ve “Buna karşın siyasetçiler genellikle faiz artırımını sevmezler.” diye ekledi.

Soma, “Bu tarz yorumlar, Merkez Bankası'nın özerkliğine ve güvenilirliğine yönelik endişeleri artırıyor; bu da Türk Lirası için olumsuz.” dedi.

TL seçime kadar daha fazla satış riskiyle karşı karşıya”

Tokyo'da SMBC Nikko Securities Inc. gelişen piyasalar kıdemli ekonomisti Kota Hirayama, liranın gelecek ayki seçime kadar daha fazla satış riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, yetkililerden “ülke görünümüyle ilgili endişeleri artıracak” daha fazla açıklama geleceğini ifade etti.

Erdoğan'ın planının Merkez Bankası üzerinde oluşturacağı baskının hala belirsiz olduğunun altını çizen Hirayama, Cumhurbaşkanı'nın MB'nin para politikasını sıkılaştırma hamlesine karşı olduğunu, buna karşın herhangi bir adım atmadığını belirtti.

Seçim sonrası TL için çok belirsiz”

Danimarka Hellerup'ta Saxo Bank Döviz stratejisi birim yöneticisi John Hardy, “Sorun Erdoğan'ın müdahalesi ve MB'nin özerkliğine yönelik güven eksikliği” dedi.

Hardy, “Piyasa lirayı cezalandıracak; bu nedenle TL olduğu yerde. En azından seçime kadar düşecek ve ondan sonra Erdoğan verimli olmayan hamleler yaparsa, TL'nin negatif sarmala girmesi mümkün.” dedi.

Hardy, TL'nin dolar karşısında gelecek ay civarında 4.50 seviyesini test edebileceğini ve sonrasının “çok belirsiz” olduğunu ifade etti.

TL'nin bu yılki düşüşünün arkasındaki birincil neden algı”

Bloomberg Economics ekonomisti Ziad Daoud, “TL'nin bu yılki düşüşünün arkasındaki birincil neden algı ve Erdoğan'ın açıklamaları bu durumu daha iyi hale getirmiyor.” dedi.

“Yatırımcılar hükümetin para politikasına müdahale etmesinden endişeli.” diyen Daoud, bu durumun Merkez Bankası özerkliğini tehlikeye attığını belirtiyor.

TCMB'nin Haziran faiz artırımı daha da zorlaştı”

Tokyo'da Mizuho Securities döviz stratejisti Kengo Suzuki, “Erdoğan'ın para politikasında daha fazla sorumluluk alma niyeti Merkez Bankası'nın gelecek ay faiz artırımına gitmesini daha da zor bir hale getiriyor.” dedi.

Suzuki, “Yatırımcılar, Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın özerkliğine müdahale edeceğinden ve buna bağlı olarak TL'nin güvenilirliğinin sarsılacağından endişe ediyor.” dedi.

Bloomberg News

Kısaltılarak çevrilmiştir