Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:35'te güncellendi)

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Perşembe günü, küresel piyasaların dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin görünümüne ilişkin değerlendirmelerde bulunmaya devam etmesi ile birlikte yüzde 3.1 seviyesine yükseldi. Sterlin, İngiltere'nin AB gümrük birliğindeki geleceği konusunda çelişkili haberlerin gelmesi ile birlikte, sıçrama yapmasının ardından kazançlarını azalttı.

ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi yüzde 3.1'e çıktıktan sonra bu seviye yakınlarında dalgalandı. Euro hafifçe zayıflarken, İtalyan tahvilleri, parti liderlerinin popülist bir hükümet kurulması için anlaşmaya varılmasının ardından düştü ve kayıplarını genişletti. İngiltere tahvilleri, İngiltere'nin 2021'den sonra da gümrük birliğinde kalmaya hazırlandığı yolunda Telegraph'ta çıkan haberin yalanlamasının ardından düştü ve sterlin kazançlarının büyük kısmını geri verdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yükselirken, ABD endeks vadeli kontratları geriledi. Asya seansında, hisse senetleri Japonya'da yükselirken, Avustralya ve Kore'de düştü. Batı Teksas petrolü (WTI) varil başına 72 doları aşarken, Brent petrolü 2014'ten bu yana ilk kez 80 doları geçti. Dolar hafifçe yükseldi.

Dünyanın en büyük ekonomisinin hız kazanmaya devam edeceğine ilişkin son işaretler, son yılların en yüksek seviyelerine çıkan ABD tahvil faizlerine alışmaya çalışan yatırımcılar için bir teselli ikramiyesi olarak değerlendirilebilir. Öte yandan, Kore yarımadasındaki barış ve İtalya'da hükümetin kurulmasına ilişkin anlaşmanın sağlanması da diğer olumlu haberler olarak görülebilir. Öte yandan, ABD ve Çin arasındaki dış ticaret görüşmeleri de dikkatle izleniyor. Bu görüşmelerden anlaşma çıkarsa küresel ekonomik büyüme güçlenebilir ve aksi durumda olumsuz etkilenebilir.

Diğer taraftan, Türk Lirası sert düşüşüne ara verdikten sonra bugün de geriledi. Gelişen piyasa hisse senetleri ise düştü.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester Perşembe günü Frankfurt'ta Avrupa Merkez Bankası (AMB) konferansında para politikası üzerine konuşacak.

*Çin Başbakan yardımcısı Liu He'nin dış ticaret görüşmelerine katılmak üzere Washington'da olması bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi New York saati ile 09:31'de yüzde 0.1 aşağıdaydı.

*Cisco yüzde 4 ile son altı ayın en büyük düşüşünü yaptı.

*Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.3 düştü.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 yükselerek 15 haftanın zirvesine çıktı.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.3 ile son bir haftanın en büyük yükselişini yaptı ve 15 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.5 gerileyerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 kayıpla son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 tırmanarak 20 haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.1803 ile beş ayın en düşüğüne geriledi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.3504 seviyesine çıktı.

*Japon yeni dpşar karşısında yüzde 0.3 düşerek 110.71 ile 16 haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Türk Lirası dolar karşısında yüzde 0.8 düşerek 4.4485 seviyesine geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 3.10'da değişmedi ve yaklaşık 7 yılın en yüksek seviyesinde kaldı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 0.62'ye tırmandı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 1.503 ile üç haftayı aşkın sürenin zirvesine tırmandı.

*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 2.135 ile yaklaşık yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.9 yükselerek varil başına 72.11 dolar ile üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,289.88 dolar ile 20 haftanın en düşüğüne indi.

*Brent petrolü yüzde 0.8 değer kazanarak varil başına 79.92 dolar ile üç yılı aşkın sürenin zirvesine ulaştı.