Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dubai'nin en büyük bankası Emirates NBD, Denizbank'ı 14.6 milyar TL'ye (3.2 milyar dolar) Sberbank PJSC'den satın aldı.

Yapılan açıklamaya göre Emirates NBD ve Sberbank, nihai Denizbank anlaşmasını imzaladı.

2006 yılında Fransız-Belçikalı bankacılık grubu Dexia N.V./S.A.'a 2.4 milyar dolarla satılan Denizbank A.Ş.'nin söz konusu dönemdeki piyasa değeri/defter değeri rasyosu 3.9 idi.

Banka, 2012 yılında Sberbank tarafından yaklaşık -3.5 milyar dolar bedelle- satın alındığında PD/DD 1.33 ile işlem görüyordu.

Mevcut durumda piyasa değeri 26 milyar TL olan ve 1.92 fiyat/defter değeriyle işlem gören bankanın, Emirates NBD'ye satışına konu olan 14.6 milyar TL'ye (3.2 milyar dolar) göre çarpan 1.07 oluyor.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede “Satış, banka, sektör ve Türkiye açısından son derece başarılı bir süreçtir.” dedi. Satışın “Lockbox” ile 31 Ekim finansallarıyla yapıldığını ifade eden Ateş, çarpanın 1.17 olduğunu söyledi. Ateş, Lockbox ile hesaplamanın Türkiye'de ilk kez gerçekleştiğini belirtti.

Buna karşın Oyak Yatırım'ın Salı günkü değerlendirmesinde söz konusu satışın, Denizbank'ın sermaye benzeri kredisinin devrini de içerdiğinin altı çiziliyor. Satış fiyatı, 31 Ekim 2017'den itibaren kapanış tarihine kadar işleyen faize göre düzeltilecek ve kuruma göre, fiyat düzeltmesi gerçekleştiğinde çarpan 0.7 olacak.