Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası'nın sert faiz artışına rağmen kurdaki oynaklık bugün de devam ediyor.

Merkez Bankası önceki akşam olağanüstü toplantıyla GLP faizini 300 baz puan faiz artırmış, kur 4.54'e gerilemiş ancak burada kalıcı olamamıştı.

Kur haftanın son işlem gününde de yükselişini sürdürerek saat 09:21 itibariyle %1.9 artışla 4.80'i görmesinin ardından TCMB'den gelen "ihracat reeskont kredi ödemeleri" açıklamasıyla düşüşünü hızlandırarak 4.69'un da altına indi. Kur daha sonra yeniden 4.75'in üzerine yükseldi. Parite akşam saatlerinde 4.72'ye doğru gevşedi.

Aralarında Neil Shearing'in de bulunduğu Capital Economics analistleri Merkez Bankası'nın son yıllarda TL'de değer kaybını frenlemek için faiz artırdığını ancak bunların kısa süreli etkisi olduğunu belirtti. Açıklamada "Yüksek cari açık ve enflasyonu göz önüne alınca seçim öncesinde mali teşvik veya faiz indirim talepleri TL'de daha fazla satışı tetikleyebilir" ifadesine yer verildi.

Türk Lirası yıl başından bu yana dolar karşısında %20.65 ile Arjantin pesosunun ardından en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Pesonun bu dönemde değer kaybı %24 oldu.



"YERLİ YATIRIMCI BU KEZ SATMIYOR"

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte Bloomberg HT'ye ilk kez yerli yatırımcının kurun yükseldiği dönemde satış yapmadığını söyledi. Ökte "İlk defa kurda görülen yukarı harekette DTH hesaplarında yerlinin satışa geçmediğini görüyoruz. Genelde yukarı hareketlerde yerlinin satıcı olduğunu gördük şu an bunu görmüyoruz. Merkez Bankası'ndan 300 baz puanlık artış sonrası bile dün yerli tarafa satış değil, alış olduğunu gördük. Onun için kurda iyileşme görmüyoruz. Dün kurda 4.56'nın test edilmesini beklerken 4.65 direncinin yukarı kırıldığı bir sabah yaşadık. Bu da Merkez Bankası'nın tekrar harekte geçeceğini ve hamlelerine devam edeceğini göstermekte " diye konuştu.

Bugün yurt içinde reel sektör güveni, ABD'de dayanıklı mal siparişleri ve Michigan tüketici güven verileri izlenecek.

 “TL endişesi” küresel finans krizinden bu yana zirvede

Türk Lirası, Perşembe günü yüzde 5'in üzerinde düşmesinin ardından, Cuma günkü işlemlerde kayıplarını sürdürdü.

Merkez Bankası'nın Çarşamba günü GLP faizinde gittiği 300 baz puanlık faiz artırımının TL'ye sadece geçici bir destek sağlayacağı yönündeki endişeler TL'nin kayıplarında etkili oldu.

Yatırımcı endişeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın para politikasında küresel ilkelere bağlı kalınacağına ilişkin taahhütüne rağmen artışını sürdürüyor.

TL'deki fiyat dalgalanmalarının süreceğine ilişkin opsiyon piyasasındaki beklentiler arttı; liranın dolar karşısında bir haftalık beklenen volatilitesi 2008'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.