Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'ye konuk olan uzmanlar Merkez Bankası'nın sadeleşme kararının piyasalar için olumlu olduğunu söyledi.

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan Merkez Bankası'nın aldığı kararların TL'yi desteklediğini belirtti. Doğan "Bugün alınan karar geç oldu ama iyi bir başlangıç yapıldı. Devamının gelmesiyle artık piyasaları ikna etmek daha kolay olacaktır" dedi.

DOLARDA DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

Alınan kararların söylemlerle de desteklenmesi gerektiğini, dolarda bir miktar daha düşüş olabileceğini belirten Doğan "Kurda 4.50-4.60 seviyeleri zaten müdahale gelmesi gereken seviyelerdi. Hala kurda aşağı yönlü potansiyel var. Eğer bu süreç söylemlerle de desteklenirse 4.20-4.30'lar görülebilir. Tahminim yarın bu hareketlerin Londra piyasasına anlatılmasıyla biraz daha TL pozitif fiyatlama görebiliriz." ifadelerini kullandı.

Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yücel Tonguç Erbaş da kurda kademeli düşüşün sürebileceğini söyledi. Erbaş "3.70'ten 4.95'lere giden bir kurda Türkiye'de ihracat - ithalat yapan, üretim yapan, kur pozisyonu riski olan kurumları düşününce 14 günde bu kadar hızlı yükseliş güvensizlik nedeniyle ve maliyet açısından risk yaratıyor. Merkez Bankası bu aksiyonu alarak piyasanın önüne koydu. Bugün ve yarın yurt dışındaki yatırımcılara bu anlatılacak ve muhtemelen enflasyon beklentileri, bazı ekonomik gösterge beklentileri de değişecektir. Bir yara aldık ama bu saatten sonra en azından MB'nin doğru olanı yapmasıyla piyasaya güven geldikçe TL'nin zamanla düzeleceğine inanıyorum.

24 Haziran seçimlerinden sonra belki nihai yerini bulabileceğini, 4.30 - 4.40'lara doğru geri çekilmelerin kademeli olarak devam edeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Şekerbank Ekonomisti Gülay Elif Girgin Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın sadeleştirme adımını çok olumlu bulduğunu, karar sonrası kurun sakinleşebileceğini söyledi.

Girgin "TCMB Başkanı Çetinkaya dünkü toplantıda gerekirse sıkılaştırmanın çekinmeden yapılacağını ifade etti. Sadeleşmenin bu kadar yakın zamanda olmasını beklemiyorduk ama bu çok olumlu oldu.

Kur hareketinin bir süre sakinleşeceğini düşünüyorum. Çünkü artık sadece söz değil, adım atılması yabancıların görmek istediği bir noktaydı. Merkez Bankası da bunu yerine getirdi. Ama Mart'tan beri TL'de ciddi değer kaybı oldu. Bunun da enflasyon üzerinde hasarı olacak. Temmuz'a kadar ciddi bir baskı göreceğiz, yıllık %15'lere çıkan bir enflasyon görülebilir. Enflasyon bugünden yarına çözülemez ama bu söylemler ikna edici olursa en azından kontrol edilemez bir noktaya gitmeyecektir" ifadesini kullandı.

PİYASALAR NASIL TEPKİ VERDİ?

Dolar/TL karar sonrası 4.65 seviyelerinden 4.55'e kadar düşerken 10 yıllık tahvil faizi 46 baz puan düşerek %14.22'ye geriledi. Lira bugün gelişen ülke para birimlerinde en fazla değer kazanan para birimi oldu. BIST 100 endeksi ise %2'nin üzerinde değer kazanarak 106 bin puana çıktı.