Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

2017'yi yaklaşık yüzde 25 bir büyümeyle kapattıklarını belirten Ayaydın 2018'e iyi başlamadıklarını söyledi.

Ayaydın "önceki seneye göre de karlılıkta %20 gelir elde ettik. Bir önceki seneye göre de karlılıkta %20 gelir elde ettik...Fakat 2018'e iyi başlamadık, Türkiye'de Ocak ayından bu yana hep yeni bir konjonktür, yeni bir aksiyon var ve tabi bu da ciddi bir şekilde pazarı etkiliyor. 2018'de de büyüme hedefimiz yüzde 20; eskiden yıllık gidiyorduk, şimdi haftalık gidiyoruz. 5 ayda sadece 3 hafta hedef bütçemizi yakaladık." dedi.

Gümrük yasasından dolayı ciddi bir vergi yükü geldiğini, kurdaki artışın da olumsuz etkilediğini belirten Ayaydın "Uzakdoğu'dan gelen ürünün maliyeti yaklaşık yüzde 50..Alışveriş yapan turist gelmiyor ve cirolarımızın yaklaşık yüzde 20'si tax free idi..Ama artık bunlar hayal oldu, şimdi yüzde 5 tax free yapabiliyorsak öpüp başımıza koyuyoruz. Bu kadar değişken kurlar varken maliyetleri neye göre hesaplayacaksınız?

Biz 10 tane bankaya sorduk; bize kurda 2018'in hedef rakamı 4.20 dediler, biz de kendimizi ona göre planladık. Eski kurdan şu anda ürünleri satıyoruz, bir sürü şirketin bankalara Döviz borcu var, gel hesabını kapat, yoksa gayrimenkulünü ver diyor..Sektördeki şirketlerin kimyası bozuldu; bugün 6 ay sonrasını göremiyoruz sanki bir karanlığın içindeyiz.." ifadelerini kullandı.

Yurt dışında 20 mağaza daha açmayı düşündüklerini belirten Ayaydın "bu seneyi yaklaşık 300 mağaza ile bitirmiş olacağız. Yurtdışında da 15 mağaza, bu hedefimizi de gerçekleştiriyoruz. Ortadoğu ağırlıklıyız zaten..Bundan sonra Batı'ya ve Kafkasya'ya bakacağız." dedi.

Turquality programını değerlendiren Ayaydın "gerçekten bütün markalarımıza ciddi ivme kazandırdı; korkusuzca ülkelere girerek mağazalar açılmaya başlandı, bu proje kiranın %50'sini ödüyordu. Yurtdışından getirilen tasarımcıların %50'sini ödüyordu, yurtdışında yaptığınız reklamların yüzde 50'sini ödüyordu. Fakat şu an böyle devam etmiyor, pazar odaklı bir projeksiyon çizdiler; Ekonomi Bakanlığımızın bunu tekrar gözden geçirmesi lazım ve şu anki ekonomik konjonktürde bütün pazarlara odaklanmamız lazım.. Turquality'nin genişletilmesi lazım." şeklinde konuştu.