Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Mayıs ayında tüketici enflasyonu aylık % 1.62, yıllık %12.15 ile beklentilerin üzerinde artarken ÜFE %20'yi aşarak 15 yılın zirvesine çıktı. Çekirdek enflasyon ise %12.64 ile tarihi zirveyi gördü.

Dolar/TL dün erken işlemlerde 4.67'ye kadar tırmanırken yüksek gelen veriye rağmen 4.57'ye kadar geriledi. Kurun gerilemesinde Merkez Bankası'ndan ek sıkılaştırma beklentilerinin etkili olduğu belirtiliyor.

Dolar/TL bugün erken saatlerde 4.59'dan kademeli artışla 4.62'ye, euro ise 5.37 seviyelerinden 5.40'a yükseldi. Borsa ise % 1'in üzerinde düşüşte.

MERKEZ NE YAPACAK?

Yüksek gelen enflasyon verisi sonrası gözler Perşembe günü yapılacak Merkez Bankası toplantısına çevrildi.

TCMB'den beklentiler karışık. Fon Yöneticisi Volkan Sarı Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın minimum 100 baz puanlık faiz artırması gerektiğini belirtti.

"ADIM ATMAZSA TL OLUMSUZ ETKİLENİR"

GCM Menkul Değerler'de Araştırma Uzmanı olan Enver Erkan kısa vadede Merkez Bankası'nın Lira'yı korumak adına 100 baz puanlık bir faiz artışına gidebileceğini bildirdi. Erkan MB'nin adım atmamasının Türk Lirası'ndaki volatiliteyi olumsuz etkileyeceğini dile getirdi.

TEB Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Aşçıoğlu ise  Merkez Bankası'nın faiz artırmasına gerek olmadığını belirterek "Bence gerek yok, çünkü siz verdikçe piyasada daha fazlası istenir. Yapılması gereken yapıldı." ifadesini kullandı.

TCMB kararı Perşembe açıklanacak.