Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Pazartesi günü yüksek gelen enflasyon verisi sonrası Merkez Bankası'nın faiz artıracağına dair beklentilerle 4.57'ye gerileyen dolar dün de 4.59-4.62 bandında dalgalandı.

Veri akışının sakin olduğu yeni güne 4.59 seviyelerinde başlayan ardından 4.6272'ye kadar yükselen kur daha sonra 4.57'ye geriledi. Euro 5.39'dan 5.44'e yükseldi, ardından 5.40'a geriledi. Dolar endeksi bugün %0.2 düşük seyrediyor.

Akşam saatlerinde kur yüzde 1 düşüşle 4.55 seviyesine çekildi.

10 YILLIKLARDA REKOR, Borsa 95 BİNİN ALTINDA

Borsa ise bugün %12.5'in üzerinde düşerek 95 bin puana geriledi. 10 yıllık tahvil faizi 18 baz puan artarak % 15.40 ile tarihi zirve seviyeye yükseldi.

Mayıs ayı enflasyon verisinin tahminlerin üzerinde yükselmesi Merkez Bankası'nın yarınki toplantısında faiz artıracağı beklentilerini de tetikledi.

FAİZ ARTIŞI OLUR MU?

Morgan Stanley dünkü raporunda fiyat ve finansal istikrar endişelerinin yüksek olduğunu, bu nedenle yarınki toplantıda 75 baz puanlık faiz artışı olabileceğini öngördü.

JP Morgan da "faiz dinamiklerinde görülen keskin kötüleşme, devam eden kredibilite sorunu ve piyasa volatilitesi Merkez Bankası'na daha fazla sıkılaşma için baskı yapıyor" değerlendirmesini yaptı. Kurum MB'den 50 baz puan faiz artışı bekliyor.

Bloomberg HT'ye dün konuk olan Evren Bolgün ise faiz artışına ihtiyaç olmadığını söyledi. Merkez Bankası'nın faiz kararı yarın açıklanacak.