Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Unit Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Aysal, BloombergHT'de Gökhan Şen'in Finans Merkezi programında soruları yanıtladı. Son dönemde kurda yaşanana harekete dair değerlendirmede bulunan Aysal şunları kaydetti:

Ekonomik kurallar fizik kuralları gibidir

"Reel sektör olarak bizim inandığımız bir şey var, ekonomik kurallar fizik kuralları gibidir, değişmezler. Aynı sebepler aynı neticeleri doğurur. Bunun da basit bir izahati vardır, bugün Döviz yükseliyorsa ülkemize giren döviz miktarı azalıyor, daha çok para çıkıyor"

Aysal, medyada yer alan yapılandırma haberlerine ilişkin yapılandırmanın borçların ödenememesi anlamına gelmeyeceğini, ödeme sürelerin uzatılması demek olduğunu aktardı.

"Yapılandırma, borçlar ödenemiyor değil.Sadece geri ödeme endişeleri dolayısıyla süreleri uzatılıyor. 2011'de dolar 1.5 TL idi, şu anda dolar 4.5 TL. O zaman elektrik fiyatı 8 cente geliyordu TL bazında, bugün 4 cente geliyor. Demekki bir yanlışlık var. Bu yanlışlık piyasadan ya da makroekonomik gelişmelerden dolayı olabilir. Bunun düzeltilmesi gerekir onun için de yapılandırmaya gidilir"

Aysal hangi şirketlerde yapılandırmaya gidileceği iddialara da açıklık getirdi, "yapılandırma olayı henüz masaya gelmedi" açıklamasını yaptı.

"Hepsi için böyle bir şey yok sadece bir şirketimiz için çıktı. O şirketimiz de yapılandırma olayı henüz masaya gelmedi. Ama ilerde gelmek zorunda. Bütün gazşa çalışan elektrik santrallerinin hepsinin durumlarını bugünden gözden geçirmeleri, gelecek senelerde sorun çıkmaması için bugün gerekli tedbirleri almaları gerekmektedir. Bankalarla görüşülüp görüşülmediği sorularına "Henüz teklif aşamasındayız. Yeniden fizibilite ve süreleri gözden geçiriyoruz. Burada her iki tarafı da memnun edici bir karar almak lazım" dedi.