Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in Çarşamba günü faiz artışı yapmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Faiz oranının 25 baz puan artılarak %1.75-2 aralığına çekilmesi bekleniyor. Fed böylece yılın 2. faiz artışını gerçekleştirecek..

Mayıs ayı tarım dışı istihdam verisinin 223 binle beklentiyi aşması da Haziran'da faiz artış beklentilerini destekledi. Güçlü veri, Fed'in bu yıl toplam 3 yerine 4 faiz artışı yapma ihtimalini de güçlendirdi. Fed'in yakından izlediği ücretler verileri de Mayıs'ta toparlandı.

PİYASAYA ETKİSİ

Ak Yatırım yolladığı bir notta 25 baz puanlık artışın hali hazırda fiyatlandığını, bu nedenle dolar ve hisse senetleri nötr olabileceğini belirtti.

GCM Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan da Bloomberght.com'a faiz artışının fiyatlarda olduğunu ancak şahin tonda söylemlerin doların yükselmesine neden olabileceğini belirtiyor.

Fed’in bu toplantıda politika faizini %1,75’ten %2’ye çıkarmasının beklendiğini hatırlatan Erkan "Tamamıyla fiyatlanmış olan bu faiz aksiyonundan ziyade, önemli olan Fed’in ekonomik tahminlerindeki güncelleme ve geleceğe dönük olarak yapacağı yönlendirmedir." dedi.

"POWELL'IN MESAJLARI ÖNEMLİ OLACAK"

Erkan, Powell'ın mesajlarının önemli olacağını belirterek "Fed’in politika açıklamasında giren – çıkan cümleler ile Powell’ın vereceği mesajlar çok önemlidir. Ekonominin gidişatına yönelik algı son dönemde gelen iyi veriler ile iyice güçlendi. Büyüme ılımlı, istihdam piyasası oldukça güçlü. İşsizlik oranının %3,8’e gerilediği bir ortamda ABD ekonomisi halen yeni istihdam artışı sağlayabiliyor. Mesela, Fed işsizlik oranı ve NAIRU’da (doğal işsizlik oranı) bir değişiklik yaparsa bu ilginç olabilir. Enflasyon trendi ve beklentilerine bakacak olursak da, çok iyi değil ancak kötü de değil ve yukarı trendle uyumlu. ABD 10 yıllıkları da %2,80 bandına kadar geriledikten sonra yeniden ekonomi tabanlı olarak yükselme eğilimine girdi.

"NOKTA GRAFİĞİNİ İZLEYECEĞİZ"

Fed’in faiz artışı tamamen fiyatlanmış olmakla beraber, yılın geri kalanına ilişkin sıkılaşma patikası / faiz artış sıklığına ilişkin sinyaller önemli olacaktır. Dolayısıyla, nokta grafiğini izlemeye devam edeceğiz. Yılın tamamında faiz artırım sayısı 3 mü, 4 mü olacak? Piyasa bunu merak ediyor. Fed’in şahinleşmesi USD’nin performansı artırabileceği, ABD reel faizlerini yukarı çekebileceği gibi gelişmekte olan ülke piyasalarında dalga boyutunu da artırabilir." diye konuştu.

AMB DE RADARDA

AMB'nin faiz kararı da Perşembe günü açıklanacak. Bankanın faiz oranlarını değiştirmesi beklenmiyor. AMB Şef Ekonomisti Peter Praet bu hafta yetkililerin bu yıl sonunda varlık alımlarının sona erip ermeyeceğini tartışacağını söyledi, açıklamayla Euro/Dolar 17 Mayıs'tan beri en yüksek seviyeye tırmandı.