Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Politika yapıcıların faiz sürecine ilişkin tahminlerini gösteren noktasal grafiğe göre yetkililer, 2018 yılında toplamda dört kez faiz artırımına gidilmesini bekliyor.

Fed fonlama oranını yüzde 1.75 –2.00 aralığına çekti

Fed'in iki günlük Haziran ayı politika toplantısının ardından Çarşamba günü açıklanan karara göre yetkililer, 25 baz puanlık faiz artırımına giderek üst bandı yüzde 2.00 seviyesine çekti.

Piyasanın kararla paralellik gösteren beklentisi de Fed'in fonlama faizinde 25 bp artırıma giderek yüzde 1.75 – 2.00 seviyesine çekeceği yönündeydi.

Noktasal grafik: Yetkililer 4 faiz artırımı bekliyor

Yatırımcılar Fed kararı öncesinde, politika yapıcılarının 2018 yılına ilişkin faiz artırımı projeksiyonunun üçten dört artırım beklentisine yükseltilip yükseltilmeyeceği üzerindeydi.

Çarşamba günkü açıklanan noktasal grafiğe göre politika yapıcılar beklentileri 2018'de toplamda 4 faiz artışı beklentisine revize etti.

7 FOMC yetkilisi 4 faiz artışını destekliyor

Mart ayındaki faiz artışı kararı sonrasında 6 FOMC yetkilisi 3 faiz artışını desteklerken, 6 yetkili ise 4 faiz artırımı yapılması taraftarıydı. Bu çerçeve noktasal grafik üzerinde de gözlemlenebildiği gibi değişmiş vaziyette. Haziran ayı toplantısı sonrasında revize edilen grafiğe göre 7 yetkili 4 faiz artışını destekliyor, 5 Fed guvernörü ise 3 faiz artımı yapılması gerektiği görüşünü paylaşıyor.

Uzun vadeli faiz artışı beklentisi yukarı yönlü revize edildi

Fed'in faizler için medyan beklentisi 2019 yılı için de yukarı yönlü değişti. Ancak bu değişikliği Wall Street Journal uzun vadeli beklentileri daha az güvenilir bulduğu, için çok dikkate almıyor. Noktasal grafik üzerinde 2019 ve 2020 yılları için faiz artışı beklentilerinde herhangi bir noktaya yoğunlaşma gözlemlenmiyor daha dağınık bir beklenti söz konusu.