Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

QNB Finans Yatırım Baş Ekonomisti Burak Kanlı, dünyanın şu andaki tüketim alışkanlıklarını değiştirmesi için çok büyük bir şok etkisi olması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Bu noktadan sonra dünyanın yeni bir ekonomi modeline geçmesi için çok büyük bir şok yemesi lazım. Bu da şu anda yok. Dolayısıyla Trump şu aşamada bir pazarlıkta ya da ticaret dengesinde daha iyi bir konumda olmak istiyor. Daha iyi bir konumda olmak içinde tüm dünyayı karşısına almak pahasına biracık zorluyor. Bakalım bu nereye kadar gidebilir?"

Kanlı, ticaret geriliminin ciddi bir savaşa dönmeyeceğini, bunun gerçekleşmesi durumunda da gelişmekte olan ülkelerde büyük satışlar yaşanabileceğini ifade etti

"Ben bunun hala ciddi bir ticaret savaşına döneceğini sanmıyorum, düşünmek istemiyorum. Böyle bir şeyin gerçekleşmesi durumunda küresel ekonomileri kesinlikle çok etkiler, gelişmekte olan ülkelerde büyük satışlar olacaktır, o ülkelerin ekonomileri etkilenecektir, ABD'de enflasyon alıp başını gidecektir, ama şu anda o noktada değiliz diye düşünüyorum"

Tacirler Yatırım Baş Ekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen, şu anda ABD ve Çin arasında ek gümrük vergisi getirilen ticaret ürünlerinin dünyanın toplam ticaret hacmi için çok büyük etkisi olmadığını ve küresel büyümenin bundan etkileneceğini düşünmediğini kaydetti. Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başlangıçtaki rakamlar ticaret savaşını tetikleyecek güçte değildi. 50 milyar dolarlık bir gümrük vergisinden bahseiliyordu. Sonrasında Çin'in bir misillemesi oldu. Git gide bunun miktarlarının artması sorun ve olayı hep gündeme taşıyor"

Ticaret anlaşmazlığının karşılılıklı bir soğuk savaşa döndüğünü söyleyen Bayraktar, "Bunun ABD Borsalarındaki etkisi çok ciddi satışlar niteliğinde, güvenli limanlara kaçış var" dedi.