Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e gözdağı verdiği 200 milyar dolarlık ithalata gümrük tarifesi uygulaması, ekonomistlere göre Çin'in büyümesini yarım yüzde puanı azaltabilir.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan ve küresel büyümeye en fazla katkıyı sağlayan Çin, halihazırda yavaşlıyor ve ABD ile olan ticaret gerginliği uzun sürecek bir ticaret savaşına dönüşme riskini içeriyor. Çin ekonomisi 2017'de yüzde 6.9 büyüdü ve hükümetin 2018 için büyüme hedefi yüzde 6.5 seviyesinde bulunuyor.

Trump, Pazartesi günü yüzde 10'luk ek vergi uygulamak üzere 200 milyar dolarlık Çin ithalatına yönelik tespit yapılması talimatını verdi. Başkan Trump, Çin'in misilleme yapması durumunda 200 milyar dolarlık mala daha vergi getirileceğinin sinyalini verdi.

Trump, mevcut durumda 50 milyar dolarlık Çin malına yüzde 25 vergi taahhüt etmiş bulunuyor. 34 milyar dolarlık ithat mala yönelik vergi uygulaması 6 Temmuz'da başlayacak.

UBS Group AG, 50 milyar dolarlık Çin malına gelecek ilk tur verginin Çin'in ekonomik büyümesi üzerinde ilk yıl 0.1 yüzde puanı etkisi olacağını tahmin ediyor. Trump'ın ek olarak 100 milyar dolarlık mala tarife uygulaması durumunda büyüme 0.3 – 0.5 yüzde puanı aşağı çekilebilir.

Deutsche Bank AG, 250 milyar dolarlık Çin malına getirilecek verginin büyüme üzerindeki etkisinin uygulamadan sonraki ilk 12 ayı içinde 0.2 – 0.3 yüzde puanı olabileceğinin altını çiziyor.

Oxford Economics Ltd., Çin'den 50 milyar dolarlık ithalata yüzde 25 vergi uygulanmasının ve üstüne 200 milyar dolarlık maldan yüzde 10 vergi alınması Çin'in reel GSYİH'sini 2019 – 2020'de 0.3 yüzde puanı azaltır.

Bloomberg Economics'ten Tom Orlik ve Fielding Chen, azalan ihracatın ve düşük imalat yatırımının GSYİH'ye etkisinin yüzde 0.5 olabileceğini yazdı.