Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Lirası, ucuz değerlemelerin yanında yatırımcılar için başka bir cazip nokta daha sunuyor olabilir: Ayrışma potansiyeli.

Gelieşn piyasa paralarında görünümün Fed'in faiz artırımları ve güçlü doların gölgesinde kalmasına karşın, lirada geçtiğimiz iki ayda daha çok iç siyasi dinamikler etkili oldu.

TL'nin gelişen piyasa benzerleriyle arasındaki korelasyon Eylül 2003'ten bu yana en düşük seviysine geriledi.

Çeşitlendirilmiş portföyler oluşturan fon yöneticileri, portföylerindeki varlıkların birbirini hedge etmesi için negatif veya düşük korelasyonlu varlıklar ararlar. Liranın diğer gelişen piyasa paralarından daha bağımsız hareket etme eğilimi, portföylere eklenmesi için potansiyel haline getiriyor.

TL, 24 Haziran'da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında ilk kazançlarını geri verdi. Merkez Bankası bağımsızlığı ve aşırı ısınan ekonomiye ilişkin endişelerin tekrar gündeme gelmesi, TL'nin erken işlemlerdeki kazancını geri vermesinde etkili oldu. Cumhurbaşkanı'nın piyasa dostu politikalar benimsemesi durumunda TL, dolardaki yükseliş gibi gelişen piyasa endişeleri için iyi bir koruma sağlayabilir.

EM paralar ile daha bağımsız hareket etmeye başlayan diğer bir para ise Brezilya Reali. Realin EM paralarıyla korelasyonu Kasım 2006'dan beri en düşük seviyesinde bulunuyor.