Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's,  doların değer kazanmasının gelişen piyasalarda yüksek miktarda dış fonlama ihtiyacı olan ülkelerin kredi riskini yükselttiğini belirtti.

Moddy's yayımladığı raporda, Nisan ayı ortalarından beri güçlenen doların, gelişen ülkelerin para birimlerinde "sert" değer kaybına ve Döviz stoklarında erimeye yol açtığı belirtildi. Bu gelişmelerin yüksek miktarda dış fonlamaya ihtiyaç duyan gelişmekte olan ülkelerin kredi riskini yükselttiği vurgulandı.

Raporda, 40 tane gelişmekte olan ülke ve gelişme potansiyeli olan ekonomi arasından, dolar ya da kendi para birimleri cinsinden en yüksek dış borçlanma gerçekleştirmiş ülkeler incelendi.

Dolar güçlenmesine en çok kırılganlık gösteren ülkeler şunlar: Arjantin, Gana, Pakistan, Sri Lanka, Zambiya ve Türkiye. Şili, Kolombiya, Endonezya ve Malezya da bu kırılganlığa maruz kaldılar, ancak mali ve kurumsal tamponlar kısa süreli kırılganlığı azalttı.

Moody's Ulusal Risk Yöneticisi Alastair Wilson, "Yüksek cari açığı ve yüksek dış borç ödemesi olan ülkeler doların güçlenmesininin etkisine en çok maruz kalan ülkeler oldu" dedi