Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Piyasalar yarın açıklanacak Haziran ayı enflasyon verisine odaklandı.

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin anketine göre Mayıs ayında %1.6 artan aylık enflasyonun Haziran'da % 1.3'e gerilemesi, yıllık enflasyonun ise artışını sürdürerek %13.9'a yükselmesi yönünde.

Mayıs ayında enflasyon aylık %1.6, yıllık %12.15 artmıştı.







Yıllık ÜFE % 20.16 ile 2003'ten beri en yüksek seviyeye, çekirdek enflasyon ise % 12.64 ile tarihin en yüksek seviyesine çıkmıştı.



"YÜKSELİŞ SÜRECEK"
 
Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç Bloomberg HT'deki İlk Söz programında Zeynep Erataman'ın sorularını yanıtladı.

Altınsaç aylık enfasyonun %1.6 - 1.7 seviyelerinde olabileceğini, yıllık rakamın da %14'ün üzerine çıkabileceğini söyledi. Altınsaç "çünkü yüklü bir kur geçişkenliği var, ben %14.3  civarında bir yıllık enflasyon bekliyorum" diye konuştu.

Enflasyon son olarak 2017'nin Kasım ayında yıllık bazda yüzde 12.98 ile 14 yılın rekorunu kırmıştı.

Enflasyonda en kötüsünün görülmediğini belirten Altınsaç Ağustos'ta %15'lerin üzerinde enflasyon görülebileceğini ifade etti ve "Bu 2 ayın ardından eğer kurda yeni bir  hareketlenme veya yeni zam görmezsek Temmuz - Ağustos'ta göreceğimiz yüksek rakamlardan itibaren düşüş olabilir." dedi.
 
Altınsaç yarınki veride çekirdek enflasyonun % 13.7 civarında olabileceğini, ÜFE'nin yıllık %21'in üzerine çıkacağını ve 2 ay daha olumsuz enflasyon görmeye devam edeceğimizi ifade etti.