Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:45'te güncellendi)

ABD Borsaları yükselişle başladığı işlem gününü, teknoloji ve finana sektöründeki gerilemenin gösterge endekslere baskı oluşturmasıyla düşüşle sonlandırdı. Petrol fiyatları Kasım 2014'ten beri ilk kez varil başına 75 doların üzerine çıktı.

ABD'de tüm gösterge endekler düştü. S&P 500 Endeksi Çin Mahkemesinin Technology Şirketinin ülkedeki çip satışını geçici olarak yasakladığını duyurmasının ardından düşüşe geçti. Nasdaq 100 Endeksi ise haberin ardından yüzde 1'den fazla geriledi. ABD borsaları New York saatiyle 13:00'de kapanırken, tahvil piyasası 14:00'de işlem gününü sonlandırdı.

Dolar değer kaybetti. Çin'de Merkez Bankası'nın yuan'ın ticaret savaşında bir silah gibi kullanılmayacağına dair söz vermesiyle bazı endişiler silindi ve kayıpların tersine çevrilemesine yardımcı oldu. Bu gelişme tüm gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin yükselişe geçmesine yardımcı oldu. Lira enflasyon verisi sonrası düştü.

Öte yandan, Dünya'nın en büyük iki ekonomisi olan Çİn ve ABD arasındaki ticaret gerilimi kötüye gidiyor gibi görünüyor. ABD Başkanı Trump, Çin Mobile Ltd'nin ABD piyasasına girmesini engelleyecek önlemler alınacağını açıkladı.

Nikko varlık Yönetimi'nde şef global stratejist John Vail, " Gümrük vergileri uygulamaya geçmeden herhangi bir anlaşma yapılmayacak gibi gözüküyor, en azından 34 milyar dolar değerindeki ilk raundan önce... Bence görüşmeler daha fazla gerginliği önlemek için başlayabilir" dedi.

Stoxx Europe 600 Endeksi'nin yükselişinde telefpn şirketlerinin etkisi olurken, madencilik şirketi Glencore Plc, ABD Adelet Bakanlığı tarafından mahkemeye çağrıldığı haberlerinin ardından 2 yıldır en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de 4 Temmuz Çarşamba günü Bağımsızlık Günü kutlanacak. Hisse senedi ve tahvil piyasaları kapalı olacak. Kamu kuruluşları çalışmayacak.

*Fed, FOMC politika yapıcılarının gösterge faizi bu yıl ikinci kez çeyrek puan artırmaya karar verdiği ve 2018 yılı için medyan tahminini dört faiz artışına çıkardığı 12-13 Haziran toplantısının tutanaklarını açıklayacak.

*ABD'de Cuma günü tarım dışı istihdam verileri açıklanacak.

*Cuma günü ayrıca, ABD'de 34 milyar dolarlık Çin mallarına ek gümrük vegisi uygulanmasına başlanacak. Çin, buna karşılık, aralarında tarım ve otomobil ihracatı dahil aynı tutardaki ABD malına ek tarife uygulayacağını kaydetti.


Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi yüzde 0.5, Nasdaq 100 ise yüzde 1.2 düştü.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.8 yükseldi.

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1'den az yükseldi.

Para Birimleri

* Bloomberg Dolar Spot Endeksi New York saatiyle 16:09'da yüzde 0.6 kadar geriledi.

* Euro yüzde 0.1 yükseldi ve 1.1651 dolardan işlem gördü.

*Sterlin yüzde 0.2 değer kazandı ve 1.3170'a yükseldi.

Tahviller

*ABD'de 10 yıllık tahvil getirileri 3 baz puan yükseldi ve yüzde 2.8364'e çıktı.

*Almanya 10 yıllıklar 1 baz puan düştü ve yüzde 0.294'e geriledi.

*İngiltere'de 10 yıllık tahvil getiri faizi 1 baz puan düştü ve yüzde 1.243 oldu.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

*Batı Teksa Petrolü(WTI) yüzde 0.2 geriledi varil başına 73.79 dolardan işlem gördü.

*Altın yüzde 4 ayın en yüksek artışını gerçekleştirerek 0.9 yükseldi ve ons başına 1,253.42 dolar oldu. 

(23:45'te güncellendi)