Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye piyasaları aylar süren kargaşanın ardından istikrara kavuşmuş olabilir. Buna karşın Türk varlıklarında yükseliş bekleyenler bu ay bir dizi riskle karşı karşıya bulunuyor.

Türk Lirası ve Borsa İstanbul (BİST) 100 Endeksi 24 Haziran seçimlerinden bu yana yüzde 1 yükseldi. Buna karşın ABD ile diplomatik ilişkilerin yavaşlaması beklentisi ve ekonominin yatırımcıların beklediği kadar soğutulmaması gibi riskler bulunuyor.

İstanbul'da GlobalSource Partners stratejisti Murat Üçer, müşteri notunda “Piyasaların ekonomi için yumuşak iniş yapacağı umudu sadece umut. Türkiye'nin yeni bir hikayeye, ortodoks ekonomi politikalarına ve görünllü disipline ihtiyacı var.” dedi.

Türkiye'nin sert iniş yapabileceğine ilişkin uyarılar giderek güç kazanırken, yatırımcıların dikkat etmesi gereken başlıca gelişmeler şunlar olacak:

3 Temmuz – Enflasyon verisi

Salı günü açıklanan veri, Bloomberg anketine katılan uzman tahminlerini aştı.

Haziran'da yıllık enflasyon yüzde 15.39 seviyesinde gerçekleşerek yüzde 13.9'luk medyan tahminini geride bıraktı. Aylık enflasyon ise yüzde 2.61 oldu. Bazı yatırımcılar, (yıllık) enflasyonun yüzde 14 – 15 seviyesinin üzerinde gerçekleşmesi durumunda TL'nin tekrar kırılgan görünmeye başlayacağından endişe ediyordu.

Çekirdek enflasyon yıllık bazda yüzde 14.60, ÜFE ise yüzde 23.71 oldu.

Temmuz 8 – Kabine açıklanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan 8 Temmuz'da yemin edecek ve ardından kabineyi açıklayacak. Yatırımcılar, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Naci Ağbal gibi isimlerin kabinede yer alıp almadığı konusunda odaklanmış durumda.

9/10 Temmuz – Tahvil ihaleleri

Türkiye tahvil piyasası, Hazine'nin bütçe açığına yönelik borçlanmayı artırmasıyla bu yıl zemin bulmakta zorlandı ve bu ay tahvil ihalelerinde zorlu bir sınavla karşı karşıya.

Hükümet Temmuz ayına ilişkin borçlanma hedefini -2011'den beri en yüksek aylık ihraç olan- 20.9 milyar TL'ye (4.5 milyar dolar) yükseltti. Bu, seçim öncesi mali teşviklerin piyasa üzerinde baskı oluşturmayı sürdürebileceği anlamına geliyor.

18 Temmuz – Papaz Brunson

Tutuklu bulunan ABD'li papaz Andrew Brunson'a ilişkin gelişmeler, ABD yaptırımlarını gündeme getirebilir.

19 Temmuz – OHAL

2016 yılındaki başarısız darbe girişiminden bu yana uygulamada olan OHAL'in süresi bu ay doluyor. Hükümetin OHAL'i bir kez daha uzatmayacağına ilişkin güçlenen beklentilere karşın uzatılması riski hala mevcut.

24 Temmuz – Merkez Bankası

Merkez Bankası, piyasadaki sert düşüşün önünde geçmek için Nisan'dan beri 500 baz puan faiz artırımına gitti ve sıkı duruşunu sürdüreceğinin sinyalini verdi. Bazı yatırımcılar ekonomi politikasında daha aktif bir rol alacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın etkisiyle bankanın daha güvercin olmaya zorlanabileceği endişelerini taşıyor. Bu risk, TL'nin önümüzdeki haftalarda güçlenmeye başlaması durumunda daha da artabilir.

Bloomberg News

Özetlenerek çevrilmiştir