Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Haziran ayı enflasyonunun beklentilerin oldukça üzerinde gelmesiyle ilk tepki olarak 4.62'den 4.68'e yükselen kur daha sonra da gün boyu 4.67 seviyelerinde seyretti.

Kur erken saatlerde 4.67-4.68 bandında hareket etmesi sonrasında yükselişini hızlandırarak 4.72 seviyesini de aştı. Öğleden sonraki işlemlerde ise tekrar 4.69'un altına indi. Dün %1'in üzerinde artışla 5.44'e yükselen euro da bugün 5.50'yi aştı.

Kur akşam saatlerinde ise tekrar 4.67'ye geriledi.

TEB Stratejisti Erkin Işık Merkez Bankası'nın belirttiği gibi enflasyonda genele yayılan bir bozulma olduğunu, piyasanın da buna tepki verdiğini bildirdi. MB'nin faiz artışı beklentisinin konuşulmaya başlandığını belirten Işık "75- 100 bp artış beklentisi oluşmuş görünüyor" dedi.

TÜİK haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE aylık % 2.61, yıllık % 15.39 ile beklentilerin çok üzerinde arttı. Yıllık artış 2003 bazlı tüketici fiyatları endeksinin en yüksek seviyesi olarak kayda geçti. Uzmanlar enflasyonun 15 yılın zirvesine çıkmasında Lira'nın değer kaybının etkili olduğunu vurguluyor.

JP Morgan enflasyon verisinin fiyatlama davranışlarının kötüleştiğini gösterdiğini, bu nedenle yıl sonu enflasyon beklentilerini %11.8'den %13.3'e yükselttiklerini açıkladı.

Kurum "Yapısal kırılganlıkların devam ettiği düşünülürse Lira kolayca yeni bir baskı altında kalabilir" ifadesini kullandı.



Yurt içinde bugün kritik bir veri akışı bulunmazken ABD piyasaları da bugün resmi tatil nedeniyle kapalı olacak.

(Güncelendi)