Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yurt içi piyasalarda dün sert dalgalanmalar yaşandı.

Dolar/TL gece saatlerinde Asya seansında 4.9743'e kadar yükselerek tarihi zirveye çıktı.



Borsa İstanbul 100 Endeksi dün %5.18 düşerken bankacılık endeksi de %9.19 düşüşle 115 bin 383 puan oldu ve 2013'ten beri en düşük kapanışı gerçekleştirdi. 

  
"TEK SORUMLU YÜKSEK BELİRSİZLİK"

Turkey Macro View Consulting Yönetici Direktörü İnanç Sözer piyasalardaki yüksek volatilitenin tek sorumlusunun yüksek belirsizlik ortamı olduğunu kaydetti.

Sözer "Biz bu ortamın önüne geçen politikalar açıkladığımızda stresin önemli ölçüde hafiflediğini göreceğiz, yeter ki küresel yapılarla uyumlu programlar açıklayalım." diye konuştu. Sözer somut, yatırımcı dostu planların piyasa için olumlu olacağını kaydetti.

Borsadaki harekete dair Sözer "piyasada nadiren görülecek kadar yüklü bir satış söz konusu. Endekste 2001'den beri yükselen trendde bir ivmemiz vardı. 17 yıllık yükseliş trendini kırıyoruz. Bunun ne kadar kalıcı olacağı ve eski trendine dönüp dönmeyeceği yatırımcı açısından çok önemli. Bu noktada öngörülebilirliği artırmaya yönelik plan programlara ihtiyaç var" değerlendirmesini yaptı.

"KIRILGANLIK DEVAM EDEBİLİR"

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu "Muhtemelen bazı yabancı yatırım fonları Türkiye pozisyonlarını azaltıyor ve kapatıyor, bu eğilim de sona ermiş değil. Sadece TL ve borsadan değil, tahvil piyasalarından da çıkış olduğunu görüyoruz. 10 yılk tahvil faizi de tarihi zirvelerde.

Bu satışların bittiğini söylemek için erken, baskının devam etmesi olası. Endeksin önceki dip olan 92 bin 300'ün altına gelmesi dip arayışının devam edeceğini gösteriyor, 90 binlerin altına doğru hareket görebiliriz." dedi.

Kudaloğlu dolarda 4.77'nin yukarı yönlü kırılmasıyla zirvenin test edildiğini, TL'nin negatif ayrışmasının henüz sona ermediğini, bu açıdan TCMB'nin bu ayki toplantısında alacağı kararın öneminin de arttığını belirtti.


"BU İŞTE YALNIZ DEĞİLİZ"

Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert ABD - Çin arasındaki ticaret savaşının tüm gelişen ülkelerden para çıkışına yol açtığını belirterek "Yani bu işte yalnız değiliz. Ticaret savaşına bakarsak kısa vadede risk iştahı açısından bu işten iddialı çıkamayız.

Bunun yanında seçim belirsizliği bitse de hala yerli ve yabancı açısından belirsizliğin kalkmadığını görüyoruz. Kurullar nasıl işleyecek, kim nerede olacak bunlar piyasada yüksek betanın daha da hissedilmesine yol açıyor.

Makro tarafta enflasyon yüksek, faizler çok yüksek, özellikle 3 gündür banka hisselerinde gördüğümüz ayrışma da tüm bu olayların olduğundan fazla görünmesinden kaynaklanıyor." ifadesini kullandı.

YENİ GÜNDE PİYASA

Kur zirve seviyelerden geri çekilerek bugün sabah saatlerinde % 1 düşüşle 4.82'den işlem görürken borsa ise sert kayıplar sonrası bugüne yükselişle başladı, ardından yeniden düşüşe geçti ve 90 bin puanın altını test etti.