Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Limak Holding Turizm Grubu CEO'su Kaan Kavaloğlu Bloomberg HT'deki Üst Düzey programında Arzu Maliki'ye konuk oldu. Kavaloğlu, Batı Avrupalı turistlerin bu yıl tekrar Türkiye’ye döndüğünü, bunda özellikle İngiliz turistin katkısı olduğunu belirtti.

Öncelikle yeni yatırımınızdan bahsetmek istiyorum. 200 milyon dolarlık bir yatırımla otelinizi açtınız. Biraz anlatır mısınız?

Kaan Kavaloğlu: Limak Cyprus Deluxe Hotel, KKTC’nin Bafra Bölgesinde 600 odalı 1400 yatak kapasiteli bir tesis. KKTC standartlarının çok üzerinde, Türkiye’nin hemen hemen en güzel otellerinden bir tanesini inşa ettik diyebiliriz. Özellikle bizim Limak International Hotels and Resorts olarak çok büyük bir gücümüz var. Güney'deki Antalya otellerimizde yaklaşık 1,5 milyon kişi geceleme gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla buradaki kapasitemizin bir kısmını da KKTC’ye kaydırıyoruz diyebiliriz.

Ne kadar kapasiteli bir otel? Çünkü bayağı büyük bir yatırım değil mi?

Kavaloğlu: 600 odalı. İçinde çok büyük bir convention center var. Biz MICE turizmde oldukça iyiyiz. Meeting Incentive Convention Exhibition turizminde. Spa'mız var. Çok büyük bir aquaparkı var..Gastronomik açıdan çok güçlüyüz, üç tane a la carte restoranı, hoş bir hotel oldu.

Kıbrıs bölgesinden bahsetmek istiyorum çünkü Türk özel sektöründe otelcilik açısından yatırımlar var ama bunda özel sektörün yaşadığı sorunlar neler? Kıbrıs’a yeterince biz otel inşa edebiliyor muyuz? Biraz oradaki turizm sektöründen bahsedebilir misiniz bize?

Kavaloğlu: KKTC bence dünyanın en güzel turizm merkezlerinden bir tanesi fakat tabii çok büyük bir haksızlığa uğruyor. Çok ciddi bir izolasyon uygulanıyor şu anda direk uçuşların olamaması direkt turistlerin özellikle Avrupa’dan BDT ülkelerinden uçarak bu ülkeye gelememeleri çok büyük dezavantaj.

Uygulanan izolasyondan dolayı direk uçaklar inemiyor, ya Türkiye’ye inip, Türkiye’den gelmek zorunda veya Rum kesimine inip Rum kesiminden sınırdan geçerek gelmek zorunda. Rum kesimi de Kuzey Kıbrıs’ta turizmin gelişmesini çok arzu etmiyor o yüzden çok büyük zorluklar çıkarıyor gümrük geçişlerinde, Avrupa ülkesi olan ülkelerde bir problem yaşanmıyor ama onun dışındaki ülkelerde Güney Kıbrıs çok büyük bir baskı uyguluyor geçmemeleri için. Genellikle de Türkiye üzerinden turistler geliyor. Bizim Türk misafirlerimiz çok tercih ediyor.

Dünyanın en büyük tur operatörleriyle çalışıyoruz. Onların konsantrasyonlarının ve algılarının KKTC’de olmasını sağladık. Bir parça onları bu konuda zorladık. Bütün fuarlarda randevularımızı KKTC standında verdik. Bir farkındalık yarattığımızı düşünüyorum. Şu anda da otelimiz yeni açılmış olmasına rağmen içinde Almanya’dan, Benelüx ülkelerinden, İngiltere’den Çek ve Slovakya'dan ciddi sayıda yabancı misafir var. Yurtiçi pazardan da tabi çok iyi misafir alıyoruz. Şu anda iyi yoldayız diyorum.

Avrupalı turistte bu sene bir artış var. Geçen sene nasıl bir performans gösterdiniz bölgede, Antalya bölgesinde de oteliniz var, ne kadar bir artış oldu? Özellikle yabancı turist, Avrupalı turistin ilgisi nasıl?

Kavaloğlu: 2016-2017 yılında çok zor bir dönem geçirdik. Son 30 yılın en zor yıllarını geçirdik diyebiliriz. Tabi burada Rusya ile yaşanan siyasi kriz, Almanya menşeili olan Avrupa’daki Türkiye ile ilgili olan algı yönetimi bunu çok olumsuz etkiledi. Turizm her şeyden çok çabuk etkileniyor, yani mikro-makro efektler çok ciddi anlamda çok hızlı etkiliyor. Siyasetten uzak bir sektör gibi gözükse de bakıldığında insanların tatil ihtiyaçlarını gideren mutluluk verici bir sektör gibi gözüküyor ama bütün siyasi algıdan coğrafi etkilerden çok ciddi anlamda olumlu olumsuz etkilenebiliyor. 2016-2017 yılı sonrasında Türkiye’de hiçbir şey değişmedi aslında Türkiye sistemi aynı tamamen bütün her şey aynı bizim otellerimizin kalitesinde bir değişiklik yok. Yatak kapasitelerinde bir değişiklik yok. Ne oldu da bir anda 2018'de bu turist geri geldi çünkü gittikleri ülkelerde bizim ülkemizdeki kadar mutlu olamadılar yani oralarda harcadıkları paranın tam anlamıyla karşılığını alamadılar. Dolayısıyla Batı Avrupalı turist profili 2018'de Türkiye’ye, Antalya’ya döndü diyebiliriz.

Burada tabi İngiltere’nin de çok ciddi bir katkısı var. İngiltere Brexit sebebiyle pound euro paritesi arasında ciddi bir farklılık oluştu. Euro, Pound karşısında değer kazandı. Bütün Avrupa Birliği üyesi turizm ülkeleri İngilizlere Euro uygulamaya başladılar. Biz pound uygulamaya devam ediyoruz, onlar için de bir fırsat, bizim için de bir fırsat. İngiltere de kısa vadede çok gelişecek turizm sektöründe.

Yurtiçi talep nasıl? 2018 daha iyi olur mu İstanbul için?

Kavaloğlu: Daha iyi olur ama Resort otellerdeki gibi yüksek volume İstanbul için daha yok.

Rekabet çok fazla, İstanbul’da çok fazla otel var. Buna da katılıyor musunuz?

Kavaloğlu: Katılıyorum. Arzla talep arasında bir dengesizlik var. Doğru. Belli bir süre İstanbul’da yoğun bir otel yatırımına ihtiyaç olmadığını düşünüyorum. Çünkü bir an önce fiyatların toparlaması lazım. Şehir otelciliğinde averaj fiyat dediğimiz oda konaklama fiyatları çok önemli.

Kıbrıs’taki yeni yatırımınız olan otelinizin açılışına da Paris Hilton geliyormuş...

Kavaloğlu: Evet 28 temmuzda Paris Hilton geliyor.

Kendisi de Dünya çapında bir star, kendisinin düzenlemiş olduğu Avrupa da her yaz İbiza’da daha çok program yapıyor ve beş tane parti yapıyor Avrupa’da. Bunlardan bir tanesinin KKTC'de bizim otelimiz olmasını sağladık. Kendisi bu konuya çok sıcak baktı özellikle menajerleriyle birebir görüştüğümüzde Rum kesiminin bu konuyla ilgili çok ciddi bir baskısı oluştu ama 28 Temmuzda kendisiyle İnşallah Limak Cyprus Deluxe Hotel'de olacağız.

Yurtdışı yatırımlarınıza gelelim.. Makedonya'da bir otel yatırımınız yeni başladı. Ne kadarlık bir yatırım olacak? Neden Makedonya?

Kavaloğlu: 250 milyon euroluk bir proje, şu anda Makedonya'daki en büyük yabancı yatırım diyebiliriz. İçerisinde otel, alışveriş merkezi, residence ve bir otoyol var. Makedonya'daki en büyük yabancı yatırım şu anda. Otel kısmı yüzde onluk kısmını temsil ediyor şu anda. Aslında bizim otel yatırımımızın Makedonya'daki Limak Holding içerisinde çok küçük bir payı var. 140 odalı küçük bir tesis.

Başka yatırım olur mu yurtdışı bölgelerde?

Kavaloğlu: KKTC'yi bitirdikten sonra Makedonya’yı 2019, 2019’un üçüncü çeyreğinde açacağız gibi gözüküyor ama bakıyoruz.  Almanya’da bakıyoruz, Güney Fransa’da bakıyoruz, Amerika’da bakıyoruz. Yatırım için artık Türkiye’deki turizmi herkes takip ediyor. Limak Holding de dünya çapında bir inşaat firması, dünyada çok başarılı projelere imza atıyor. Dolayısıyla her gittiğimiz projede, Rusya’da yapmış olduğumuz Rostov Havalimanı var, Krasnador Havalimanı. Dolayısıyla bunlardan dolayı Rusya’da da bir yatırımımız olabilir. Bütün hepsine bakıyoruz.