Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in ABD karşısında dış ticaret fazlası Haziran ayında rekor seviyeye çıkarken, ihracat da artış gösterdi. Bu durum, dünyanın iki en büyük ekonomisi arasında şiddetlenen ticaret savaşının nedenini işaret ediyor.

Çin'in ABD ile ticaret fazlası fazlası, Çin Gümrükler İdaresi verilerine göre, Haziran ayında 28.97 milyar doalra çıkarak, 1999 yılına kadar giden veriler dikkate alındığında en yüksek seviyesine çıktı. İhracat da 42.62 milyar dolar ile zirve yaptı.

Çin, dünyanın en büyük ihracatçısı olarak, güçlü küresel talepten faydalanmaya devam ediyor, ancak ABD ile aralarındaki gerilim ve ticaret baiyerleri görünüm üzerinde baskı oluşturuyor. Hem ABD hem de Çin, karşılıklı olarak, birbilerinin 34 milyar dolarlık mallarına yüzde 25 ek gümrük vergisi koydu ve Çin, ABD2nin 200 milyar doalrlık daha Çin malına vergi uygulama kararına misillemede bulunacağını duyurdu.

Şanghay'da Shenwan Hongyuan Group Co. ekonomisti Wang Jian, "Rekor karşılıklı fazla tam olarakl ABD ekonomisi güçlüyken Çin ekonomisinin zayıflamakta olduğunu işaret ediyor," dedi ve "Çin'in iç yatırımları fonlamadaki kısıtlardan dolayı gevşiyor ve tüketim de güçlü değil" şeklinde görüş bildirdi.

Yuanın Haziran ayındaki düşüşü 1994'ten beri en kötü aylık performansı işaret ediuyor. Çin para birimi söz konusu dönemde dolar karşısında yüzde 2 değer kaybetti. Bu durum uzun vadede ihracatçıların faydasına, ancak yuandaki düşüş şimdilik ekonomi zaten zayıflamakta olduğu bir ortamda ticaret savaşının ortaya çıkmasından kaynaklanan endişeleri işaret ediyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, borç seviyelerini kontrol etme konusunda son birkaç yıldır uygulamaya koyduğu borç seviyesinin kontrolü kampanyası ile yüzde 6.5'lik büyüme hedefini tutturma arasında bir seçim yapmak zorunda kalabilir.

Çin'in toplam ihracatı Haziran ayında dolar bazında yıllık yüzde 11.3 artarken, ithalat yüzde 14.1 ile yüzde 21.3 olan artış beklentisinin altında bir performans gerçekleştirdi. Bunun sonucu dış ticaret fazlası 41.61 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Avrupa Birliği ile ticaret fazlası 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıakrken, Japonya karşısında açık daraldı.